Att seminera en ko…

Det är många som frågar mig hur det går till när man seminerar en ko. Såååå, här kommer några små filmer som visar lite lätt hur man gör.

Tycker man att kobajs är skitäckligt så kan man ju strunta i att se på filmerna kanske… Eller så kollar man ändå och njuter av att det är någon annan som får göra skitjobbet! Välj själva 🙂

Det är Babbelpellen som filmar, det kommer ni höra…. Stäng av ljudet om ni inte vill riskera men för livet.

Första filmen kommer här. Bara lite förberedelser.

Watch this video on YouTube.

Lite mer förberedelser. Spermastrået tas upp ur en behållare med flytande kväve. Sedan lägger man det i 37 gradigt vatten (vid könssorterad sperma, annars 35 grader) i 40 resp 20 sekunder. Sedan ner med det i pistoletten och håll det varmt tills du kommer till kon.

Watch this video on YouTube.

Och här kommer filmen där själva semineringen görs. Nu är det en kviga jag seminerar och ni får ursäkta att hon är skitig. Vi har precis tagit in henne från betet för att seminera henne.
Många undrar varför i allsindar man kör in näven i arslet på dem när det är in i musen sperman ska. Jo, det är så att man måste sticka in pistoletten IN I livmoderhalsen (cervix) och för att känna var den är någonstans och komma igenom alla veck så måste du hålla i den och det gör du genom tarmen. Rätt knepigt i början att hitta rätt. Dessutom finns det knappt två kor som känns likadana på insidan tycker jag. Ibland blir man totalt skogstokig för att man inte ens hittar någon cervix och när man väl hittar den så är det lögn att komma igenom den.

Men kvigor är min grej, de är lättast 🙂

Watch this video on YouTube.

Nu förstår ni varför jag behöver glidmedel i storpack eller?? (se inlägg HÄR om ni inte läst det).

Och till slut så är det bara ”lite” pappersarbete kvar. När jag kommer in sedan så för jag över allt på datorn och skickar in det till kokontrollen och CDB.

Watch this video on YouTube.

Sådär, nu vet ni hur en seminering går till 🙂

Tänk vad man lär sig här på Bondmorans Blogg….

 

 

13 svar på ”Att seminera en ko…

 1. Varför måste du ha sperman så pass djupfrusna, räcker det inte med en vanlig frys? Känner inte kossan nått obehag när du håller på så där?

  Och jag håller nog med om att sonen är en babbelpelle 🙂

  • Den håller inte annars, varför vet jag inte faktiskt. Nej det verkar inte som om de bryr sig så mycket. De flesta står still men ibland kan de flytta sig lite fram och tillbaka men oftast inte. Jag har ju rätt små händer och smala armar så det känns nog inte så mycket. Men när det kommer en stor grov karl med bautahänder och armar som stockar då brukar de inte stå lika stilla….

   Ja, du förstår att vi skulle behöva öronproppar här ibland 😉

  • Nej inte helt men nästan. Det är nog 90% semextjurar. Just nu använder jag Facet på några av de röda som Frejas avelsrådgivare är speciellt förtjust i. Men det kan hända att jag lägger någon Semextjur på dem också nästa år. Jag gillar inte ”attityden” riktigt på de på Freja.

   På Semex får jag bästa servicen man kan tänka sig och de tittar mer på kon som individ när de väljer tjur och inte bara på siffror. Det gillar jag!
   Hur gör du?

 2. Nej, jag har inte någon blogg och är en urursel facebook användare…..tiden vill liksom inte räcka till.Men läser med stor glädje bondmorornas bloggar!Ni är verkligen duktiga att hålla igång å skriva!
  Kram Camilla

  • Okej 🙂 Kul att du gillar oss Bondmoror, jag lovar att hålla bloggen igång med så många inlägg om dagen jag hinner och orkar skriva! Kram på dig!

 3. Pingback: Lagårdsslang del 7 | Bondmorans Blogg

 4. Pingback: Snart kommer mina bebisar :-) | Bondmorans Blogg

 5. Pingback: Han städvägrar! | Bondmorans Blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.