Dag 2 del 1. Robotar, getter och sooool!

 

Efter en kort natts sömn (eller snarare medvetslöshet) så var det dags för en ny dag full med kossor och lantbruk. Vi startade tidigt och det första jag märkte var – SOOOOL!!! Vi har haft 1 timmes sol under hela november i Växjö så nu kändes det helt fantastiskt att få se solen igen.

Så fort jag fick chansen så lapade jag sol allt vad jag orkade! Självklart iförd den obligatoriska smurfdräkten.

jag solar gård

På förmiddagen var det dags för nytt gårdsbesök. Även denna gång var det en gård med enbart Holstein-kor, här fanns 350 kor och de mjölkades med robot. Här hade inte alla korna sandbäddar utan det fanns en VIP-avdelning där det var sandbäddar:

båspall sandbädd sand kossor

De andra avdelningarna hade gummimattor som vi har här hemma.

kossor ladugård båspall

Däremot hade de en jättestor kalvningsbox där det var sandbädd:

kalvningsbox stor sand

De hade en mycket fin avdelning till kalvarna, en del ensamboxar men mestadels parboxar eller storboxar. Här får ni se lite hur det såg ut:

kalvar två kalvar storbox halm kalvar kalvhyddor kalvar kalvhydda par kalvar kalvhydda 4 st kalvar kalvboxar ensamboxar kalvar halm hydda kalv

Och en relativt nykläckt liten sötnos:

kalv liten nyfödd

På denna gården var det som sagt robotmjölkning som gällde och för er oinvigda så funkar det så att korna kan själva gå in i roboten när de känner för att bli mjölkade och där inne serveras det kraftfoder medan roboten mjölkar kossan. Om hon varit inne för många gånger så skickas hon bara ut igen och får vänta tills det blir dags. Om hon varit inne för få gånger så får man larm om det så man kan gå och påminna henne om att det faktiskt är dags att bli mjölkad.

Ungefär som Bonden ibland får påminna mig ibland att nu är det faktiskt dags för mjölkning…

Roboten tvättar först av spenarna:

robot mjölkrobot lely tvätt

Och sedan är det en laser som läser av var spenarna på kossan sitter, den har även ett inregistrat minne som minns hur kossan har sina spenar. Efter det så hänger den på mjölkningsorganen och börjar mjölka:

mjölkrobot lely mjölkning robot

Om det är mjölk som inte ska gå i tanken (till exempel råmjölk eller om kossan får medicin) så sorteras den ut och går ner i hinkar:

robot separationshinkar

På dataskärmen kan man följa mjölkningen på kossan och få all information man behöver:

robot dataskärm

Jag kan ju inte bara hålla på att fota kossor hela tiden så här får ni några bilder på hur det ser ut utanför gården också:

utsikt gården utsikt gård

gård ute gård hus ejsingkjer

Till min stora förtjusning så fanns det ännu mer djur än kossor här. Bland annat en kelsjuk hund som var som en klisterlapp på mig. Och då längtade jag lite extra efter min lilla Korvhund.

hund

De hade dessutom getter:

getter 5 st getter 2 st getter

Ett gäng hönor:

hönor

Några ulliga och gulliga kaniner:

kaniner kanin

Och självklart katter! Det hör ju till i en lagård:

katter

Men mestadels så var det så klart mina favoritdjur kossorna som dominerade <3

kossor ladugård kossor ladugård lösdrift danmark holstein

Något som man märker tydligt på de gårdarna vi besökt här är att de bygger större. Nu menar jag inte att de har fler djur utan de har stora ytor! Det är väldigt luftigt och stora ytor överallt. Det ger så klart mycket outnyttjad yta men det ger ju också bra svängrum när man jobbar där.

stora stallar

När vi var klara med vårt besök här och jag nästan ramlat på rumpan när jag försökte få av mig skyddsdräkten så drog vi vidare mot lantbruksmässan Agromec. Men det får ni veta mer om i nästa inlägg.

Tjillevippen!

 

2 svar på ”Dag 2 del 1. Robotar, getter och sooool!

  1. Den typen av mjölkning hade du inte behövt åka så långt för att se. Din och din gubbes namne mer österut har den typen av mjölkning 😉

    De har för övrigt både katt & hund samt dotter som är namne med din ena 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.