Dag 2 del 2. Agromek, vackra kossor och monstermaskiner

 

Eftermiddagen spenderade vi på lantbruksmässan Agromek. Hela 8 timmar hade vi att spendera här. HELSIKE vad stort det var!!! Det var hur många hallar som helst och det var tur att Chefen var med mig för jag hade gått vilse innan jag hunnit dricka min första Cola-slurk.

Jag märkte snart att denna mässan var för danska bönder… Allt var GIGANTISKT! Maskiner som var skrattretande stora och såg ut som monster i mina ögon. Traktorerna hade däck som var större än mig. Så jag var tvungen att be Chefen ta ett kort:

agromek lantbruk mässa danmark däck jag

Det var bara det att det här var en av de första traktorerna jag såg när jag kom till mässan. Det visade ju sig dock att den inte alls var stor – om man jämför med de som kom sedan! Jädrar i min lilla låda vilka monstermaskiner!

agromek lantbruk mässa danmark traktor stor agromek lantbruk mässa danmark stor maskin

Den här bilden skickade jag till Bonden och skrev att jag visst beställt en ny traktor….

agromek lantbruk mässa danmark traktor stor jag

Varpå Bonden lade in bilden på Facebook och skrev att det tydligen livsfarligt att skicka frugan på lantbruksmässa ensam…

Det roligaste på mässan var självklart Viking Genetics avdelning där kossorna var! Jag var helt lyrisk över alla fina djur. Här är ett gäng Holstein:

agromek lantbruk mässa danmark kossa holstein juver agromek lantbruk mässa danmark kossa holstein bakifrån agromek lantbruk mässa danmark holstein kossor framifrån agromek lantbruk mässa danmark holsein kossa

Och några vackra RDM som gärna hade fått flytta hem till mig:

agromek lantbruk mässa danmark rdm kossa

Men mina absoluta favoritkor är Jersey, de är så fantastiskt fina! De ser ut som kossorna i de tecknade serierna man såg när man var liten. Typ Farmor Anka-kossor.

agromek lantbruk mässa danmark kossa jersey vacker agromek lantbruk mässa danmark kossa jersey huvudbild

Några stora maffiga kötttjurar fanns där också. Här har ni en Simmental.

agromek lantbruk mässa danmark tjur limousin

Något som används väldigt mycket i Danmark är Belgisk Blå. Tack och lov så är den förbjuden i Sverige. Det är väl en jäkla tur det…

agromek lantbruk mässa danmark tjur belgisk blå agromek lantbruk mässa danmark tjur belgisk blå nosring agromek lantbruk mässa danmark tjur belgisk blå står

De hade utställning också och det är alltid roligt att se. Här är några fina Holstein:

agromek lantbruk mässa danmark utställning holstein kossa agromek lantbruk mässa danmark utställning holsein kossa

Kossan på den sista bilden var rolig att se på. Hon gick jättesnällt och fint i bland, sedan fick hon tokspel och rusade omkring i ringen med den stackars tösen hängande efter. Sedan gick hon så fint igen. En sådan kossa hade jag varit om jag var kossa! Bara för att visa att jag EGENTLIGEN gör som jag vill men jag kan väl vara snäll ändå.

Även mina små vackra Jersey-kossor fick komma ut i ringen och visa upp sig:

agromek lantbruk mässa danmark utställning jersey kossa

Visst är de underbart vackra!!

Några andra vackra kossor som visades var dessa fantastiskt fina Röd Holstein:

agromek lantbruk mässa danmark utställning röd holstein agromek lantbruk mässa danmark utställning röd holstein vinnare agromek lantbruk mässa danmark kossor röd holstein utställning

Tycker ni att kossorna är oerhört rena och fina? Det går så klart inte att hålla dem så blanka och rena i en lagård. Men här på mässan så står det ständigt folk bakom kossorna med hinkar och fångar upp när de kissar eller bajsar, så det gäller att hålla koll:

agromek lantbruk mässa danmark kossa samlar bajs

Det går liksom inte att hålla en sådan här svans ren annars:

agromek lantbruk mässa danmark kossa holstein svans

Har ni någon gång tänkt på vad vackra mönster kossor kan ha? Om man dessutom, som här på mässan, har klippt korna så framträder mönstren ännu bättre. Kolla bara, visst ser det ut som en karta.

agromek lantbruk mässa danmark kossa mönster svart vit

Det ljusa runt det svarta är liksom det grunda vattnet runt öarna. Ok, vattnet kanske är vitt och öarna svarta, men man får väl för tusan ha lite fantasi!!

Sedan lämnade vi kossorna och gick vidare bland stora hallar med maskiner, inomgårdsutrustning och allt som har med lantbruk att göra.

Chefen lyckades fjäska till sig en öl hos en av säljarna.

agromek lantbruk mässa danmark stig öl

Om han ville ha den för att det var gott eller för att han skulle orka stå ut med mig ytterligare några timmar vet jag inte riktigt. Men han såg galet nöjd ut i alla fall.

Och jag var överlycklig – för vet ni vad jag hittade??

ROSA SPENDOPP!!!

agromek lantbruk mässa danmark rosa spendopp

Fattar ni eller??? Oj, just det, jag måste ju förklara för alla er betongbarn som är här inne och läser. Efter man mjölkat kossan så doppar eller sprayar man spenarna med ett medel som är bakteriedödande och som är mjukgörande för spenarna.

Så TÄNK om jag hade ett ROSA spendopp 😀 Alla kossorna skulle stå med rosa spenar. Då kunde jag plocka fram mina nagellack och pimpa klövarna i matchande rosa också 🙂

Shit vad fina de skulle bli!

Men det var tröttsamt att knata omkring på en mässa i 8 timmar… Man blev trött i både benen och i ryggen. Så när jag hittade massagestolar så drog jag iväg Chefen dit med språng. Han var envis först men jag lyckades få ner honom i en massagestol och satte mig själv i en annan.

agromek lantbruk mässa danmark massagefåtölj jag

Hej hopp gummisnopp vad gött det var! Jag njöt i fulla drag och ville aldrig gå därifrån. Det här var den absolut skönaste massagefåtölj jag provat någon gång. Och jag har provat många…

Den masserade inte bara ryggen och låren som de flesta gör. Den masserade även fötterna, under fötterna, armarna, händerna, vaderna och rumpan. Jag var i sjunde himlen och låg och fantiserade om att jag skulle spara ihop till en sådan här underbar manick. När jag var färdigknådad och drömt klart så frågade jag säljaren vad den kostade.

55.000 pickadoller!!!!!

Fattar ni? Det är ju helt sjukt!

Jag ska jädrar i mig starta en insamling. Rädda Bondmoran! Jag kommer inte överleva utan den där fåtöljen. Jag MÅSTE bara ha den.

Och tro det eller ej, Chefen var allt bra nöjd att jag tvingat ner honom i den där knådmaskinen för efteråt så hade vi ny energi och kroppen kändes pånyttfödd och orkade med några timmar till på mässan.

Men när vi kom tillbaka till hotellet och fått middag så var jag astrött så jag smet upp på rummet så fort jag svalt sista tuggan.

Jag ska ju trots allt orka med ytterligare två gårdsbesök i morgon.

Tjillevippen på er gullvippor!

»crosslinked«

2 svar på ”Dag 2 del 2. Agromek, vackra kossor och monstermaskiner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *