Dag 3 del 2. Mjölkrobot, stollehundar och plats mellan benen

 

Så var det då dags för vårt sista gårdsbesök innan hemresan. Denna gården hade 480 kor och mjölkningsrobot. Dessutom hade de 500 grisar men den delen tittade vi aldrig på eftersom detta var en resa inriktad på just mjölkkor.

Fast… jag kunde ju inte låta bli att snabbt slänga upp mobilen och ta en bild när vi åkte förbi grisarna med bussen. Grisar är sjukt fina!! Fast det blev ingen sjukt fin bild…

20141127_120139

Även här hade de dessa underbara sandbäddar till kossorna.

20141127_101723 20141127_104258

Och lika fantastiskt fina djur som på de andra gårdarna vi varit på. Det är en fröjd att se vackra, välbyggda och välskötta kor!

20141127_103325 20141127_103529

Kolla bredden mellan bakbenen på denna kossan – ingen risk att juvret inte får plats där liksom…

20141127_103825

Jag berättade ju för er häromdagen om hur en mjölkningsrobot fungerar men jag kan ju faktiskt visa er en liten film också! Kossorna går ju själva in i roboten när de känner att det är dags, där får de kraftfoder medan roboten först tvättar av spenarna, sedan går en laser igång för att känna av var spenarna sitter för att sen sätta på spenkopparna. Just denna kossan var trespent så därför är det bara 3 st som hängs på.

Watch this video on YouTube.

Men det finns många fler sorters robotar i kostallen idag. En som nästan är som våra ”dammsugarrobotar”. Fast istället för att suga damm så åker den runt och sopar rent spalten. Här har den åkt och ställt sig på laddning:

20141127_103248

Jag och Chefen kollade även på en annan smart robot när vi var på mässan. Den åker fram och tillbaka på foderbordet och sopar in ensilage till korna när de hystat iväg det till fel sida foderbordet. En sådan vill jag ha!!! Tyvärr har jag ingen bild på den.

På denna gården gick även alla sinekorna på sandbäddar:

20141127_105849

De hade fantastiskt fina lösningar till kalvarna, här gick alla kalvar utomhus vilket ger friska och starka kalvar. Första veckan i ensamboxar och i parboxar:

20141127_105438

20141127_105244

Det smarta med att ha boxvagnar på hjul är ju att när man tömt dem på kalvar så är det bara att köra iväg vagnen och göra rent den på lämplig plats. Längs hela långsidan på ladugården så stod dessa vagnar.

Mitt emot hade fanns de något äldre kalvarna i små kalvhus med 7 kalvar i varje hus.

20141127_104739 20141127_104804

Där fick de gå tills de var stora nog att flyttas till den andra ladugården där de hade alla kvigorna. Så underbart fint och välskött!

Jag hade tur även på denna gården och hittade en annan fyrbening att kela med.

20141127_113209

20141127_113214

De hade två stycken likadana men just denna var helstollig och ibland fick hon värsta tok-rycket och sprang omkring som en stolla bland kossorna och sprätte sand så det yrde om det. Att kela med henne var inte helt lätt eftersom hon var kärvänlig i överkant och dessutom värsta duracellkaninen.

Men rolig var hon i alla fall 🙂

Nu var det slut på gårdsbesöken och vi satte oss i bussen och begav oss mot färjan som skulle ta oss hem till Sverige igen. Fyllda av nytänk, inspiration, dansk öl för vissa och coca cola för andra.

Om jag ville mycket innan så är det ingenting mot vad jag vill NU!

Livet är allt bra spännande 🙂

4 svar på ”Dag 3 del 2. Mjölkrobot, stollehundar och plats mellan benen

 1. Tack för fina bilder och information om hur det går till i dag när man har mjölkkor, iaf i Danmark. MEN hur lär man korna det där med mjölkrobot och att inte bli rädd för ”tutt-tvätt” och vad det nu var, dusch bakifrån ?? Praktiskt iaf och besparing på personal och deras ryggar

  • Dt är ju lite olika på olika gårdar men många mjölkar in korna för hand första gångerna. Sedan är det en vanesak det där med att inte bli rädd för roboten. En del står still från första början, en del kan sparka och härja en del men det bryr ju sig inte roboten om 😉
   Att lära sig att gå dit brukar inte vara så svårt, de är förtjusta i kraftfoder och de får de ju bara när de går in i roboten så en del går dit titt som tätt för att få foder men går de för ofta så blir det bara utsläppta igen.
   Det händer dock att man får lära dem att gå dit. Man får en varning från roboten om kossan inte varit där på länge så då får man leta rätt på henne och fösa in henne i roboten några gånger och sedan brukar det går bra 🙂
   En robot ger inte färre arbetstimmar!! Det är många som tror det men så är det inte. Men det ger friare arbetstider och man kan lägga timmarna där man vill ha dem istället för att vara bunden till mjölkpassen.

 2. Jag fortsätter å läser din blogg. Jag som inte vet något om kossor har fått många lektioner av Dig, tack. Hur fint du skriver om bondens brorsons djurintresse fick ett gott skratt känns så varmt i kroppen också.
  Hälsningar igen från Luleå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.