Att baka moderkort i ugnen

 

För ett tag sedan gick vår TV sönder. Helt plötsligt funkade inga inkommande signaler alls, vare sig från DVD eller boxen eller någonting. TV’n kände att jag pluggat in något så jag kunde välja den port som jag pluggat in men sedan stod det bara ”ingen signal”.

Jag pillade med inställningar och kablar men inget hjälpte. Jag ringde ut en reparatör men han lyckades inte heller fixa det. Jag ringde till LG’s service, som var sjukt trevliga och tog sig tid men ändå kunde vi inte fixa det. Antingen fick jag lämna in den, vilket blir dyrt, eller köpa ny. Vilket så klart också blir dyrt… Jag vill inte ha en mindre TV än den jag har nu (har en 60″) så det blir ju en jäkla massa pickadoller som flyger iväg.

I fredags tänkte jag utnyttja Black Friday och beställa en ny TV. Men när jag klickat på ”lägg i kundkorgen” så blev jag sur! Fasen i mig att jag ska ge upp så lätt!! Jag kan ju åtminstone försöka, ska jag ändå slänga skiten så gör det ju inget om den går sönder ännu mer tänkte jag…

Så jag bytte om till mitt TV-reparatörs-jag och skred till verket. Som tur var så var inte Bonden hemma och kunde hindra mig. Jag ska beskriva steg för steg precis hur jag gjorde för jag vet att många haft samma problem och inte fått hjälp någonstans.

Det fanns ju en chans att det var moderkortet som gått åt helsike så jag hoppades på att det skulle hjälpa att värma upp det och fixa eventuella ”sprickor” någonstans. Friskt vågat hälften vunnet.

Detta kan även fungera på grafikkort osv som lagt av.

OBS!!
1. Jag kan inte garantera att det funkar!! 
2. Jag rekommenderar er inte att göra så här! Jag skriver bara hur JAG gjorde och att det hjälpte mig. Provar ni så är det helt på egen risk!

Så här gjorde jag steg för steg (skriver otroligt enkelt så att alla ska förstå även om man inte sett en TV inuti förut):

DRA UT ALLA SLADDAR UR TV’n INNAN DU BÖRJAR!!!!!!

1.  Jag tog loss hela panelen på baksidan (som sitter fast med tvåhundrafemtioelva småskruvar). Lättast är kanske att lägga TVn på en matta eller något så den inte välter men jag hade min stående för den är för tung för mig att lägga ner.

lg tv moderkort sönder inga signaler hdmi

2. Vid den gröna plattan längst ner till höger sitter alla inkommande sladdar från DVD, boxar osv. Så jag satsade på att det är den som är sönder. Innan du plockar loss den så ta ett kort på den gröna plattan, gärna från olika håll, så du lätt kan koppla in den rätt sedan. Då vet du precis hur allt ska sitta sedan.

C360_2015-11-27-12-05-43-852

3. Att ta loss sladdarna kan vara lite klurigt. De har ofta flera olika låsningar så man får trixa lite tills man hittar rätt. Är det svårt så gör du fel!! Dra inte hårt, hitta låsningen först. En del ska man trycka på sidorna för att släppa låsningen, på en del (tex den platta blå till vänster) så lyfter man det lilla locket och sedan är det bara att lätt lossa den.

4. Den gröna plattan sitter fastskruvad så lossa först alla skruvar tills du lätt kan lyfta bort den. Lossa den även från hållaren (den gråsvarta till höger i bild). Eventuellt kan det sitta någon skruv här också, ibland sitter den bara inklämd.

5. Värm ugnen till 190 – 195 grader. Lägg INTE plattan direkt på en plåt eller galler!! Den får absolut inte ligga emot metall. Du kan ta en bit kartong eller en skärbräda eller något annat papp/trä och lägga den på. OBS! Kontrollera igen så att inga sladdar eller kopplingar sitter kvar!

6. När ugnen är varm sätter du in plåten/gallret med plattan på i ugnen. Låt den stå i ugnen i 10 minuter. Det kan lukta lite mysko när den blir varm men det är helt ok.

C360_2015-11-27-12-25-54-096

7. Nu kan du göra på två olika sätt. Antingen tar du FÖRSIKTIGT ut plåten ur ugnen och FÖRSIKTIGT ställer den så den kan svalna. Du måste vara väldigt försiktig om du gör så här för nu är den varm och mjuk så det är lätt att förstöra den. Låt den stå och svalna i 30 minuter innan du rör den.
Eller så kan du stänga av ugnen och öppna luckan helt. Sedan får den stå i ugnen och svalna men då får du vänta längre innan den är helt kall. Gissar på en timme men jag kan inte säga säkert.

8. Nu monterar du tillbaka plattan och kopplar in alla sladdar på samma vis som de satt innan. Nu är det bra att titta på fotot man tog innan man kopplade isär det så det inte blir fel.

9. Skruva fast plattan igen och kolla så att allt sitter som det ska. Sedan är det bara att montera tillbaka bakstycket och koppla in strömsladdar och hdmi kablar osv igen.

Och hålla tummarna… Förhoppningsvis har det fungerat. Om det inte gör det så kan man göra om proceduren en gång till och antingen höja temperaturen en aning eller låta den stå i ungen lite längre stund.

Min funkar klockrent nu efter detta och jag fick en jäkligt hög timpeng eftersom jag slapp köpa ny TV. GÖTT MOS!!

13 svar på ”Att baka moderkort i ugnen

    • Ja, jag har faktiskt funderat på att testa på min förra samsung och ha den som reserv om jag får igång den. Den ligger ju bara och skräpar ändå.

  1. Pingback: När man faktiskt kan allting! | My name is Bond… BONDMORAN

    • Jag lyckades hålla liv i den i ytterligare 3,5 år men sedan gick det inte längre. Varje gång den pajjade så lade jag in moderkorten i ugnen igen och varje gång funkade det. Har säkert gjort det 10 ggr. Men i höstas så gav den upp för gott….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.