Lagårdsslang, del II

Okej, nu kör vi på andra delen av min skola ”Lagårdsslang”. Läs och lär!

”SPANN-KO”
Låter löjligt eller hur! Spann-ko… Jag har inte tänkt på det förut men jag såg det nu när jag skrev det.

Men i alla fall. En spann-ko är INTE en sådan här:

Jaja, jag vet. Jag är FANTASTISK på Photoshop, eller hur…  öh..

En spann-ko skulle däremot kunna se ut så här:

Fast det gör hon inte heller…

En spann-ko ser nämligen ut som en helt vanlig ko! Fast i stället för att mjölka henne med de maskiner där mjölken går i tanken så mjölkar man henne med en spannmaskin så att mjölken kan hällas ut eller ges till kalvarna.

Har kon fått pencillin eller annan medicin så häller vi ut mjölken men om hon bara är ”lite ful” i mjölken så ger vi den till kalvarna. Eller en nykalvad ko som har råmjölk. Den får vi inte heller hälla i tanken så den går i spann den med.

Så, nu har ni lärt er en sak till.

Det här var ju en fantastisk bra ide tycker jag! Kanske jag ska ha fler ”skolor”? Har ni några tips så kläm fram dem.

 

4 svar på ”Lagårdsslang, del II

 1. Härligt med en bondmora som gillar snygga naglar! 😀 Tummen upp för det!

  Menar du om jag avråder från något lack när det gäller watermarbling? Jag har skrivit ett inlägg där det står lite om lack och marbling här: http://ciasnaglar.se/blogg/lasarfraga-ang-water-marbling

  Min upplevelse är att ”tunna” lite glansiga lack inte fungerar så bra ensamma, men lägger man däremot till varannan ring med ett ”tjockare” och segare (vanligt) lack för att väga upp fungerar även dom rinniga finfint 🙂 Har du vanliga lack är det bara att köra på!

  • Okej, tack så jättemycket, ska gå in och läsa där! Jag har några lack som är just lite tunna och rinniga och jag gillar dem inte riktigt men jag ska testa att använda dem ihop med andra i marbling så får vi se. Tack för tipset!

 2. Intressant!
  Hur är mjölken om kon är ”lite ful” i mjölken?
  Vad gör ni med råmjölken och varför får den inte hällas i tanken?
  Hur funkar en spannmaskin? Trodde att man mjölkade med maskin in i tank alternativt handmjölkade…

  • Det är lite olika. Det vanligaste är att kon får höga celltal pga en inflammation och då blir mjölken gul eller ”flockig” så då får man mjölka den i spann. Antingen hela juvret eller bara den spenen men det är ofta lite svårt att mjölka ur bara 1 spene.
   Det kan också vara blod i mjölken pga ett spentramp tex eller efter en kalvning.
   Råmjölk får inte hällas i tanken pga att den innehåller för mycket protein om jag inte minns fel. Så kon mjölkas i spann i 3 dygn efter kalvning innan man får skicka med mjölken till Arla.
   En spannmaskin är helt enkelt en tät spann som man kopplar till vakumpumpen och mjölkar maskinellt men mjölken åker inte till tanken utan till spannen istället. Så man behöver inte mjölka ur för hand.
   Det händer dock att man får mjölka ur för hand ibland om mjölken är jättetjock och grötig för då kommer den inte ut med maskinen. .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *