Att välja utrustning till vandring

Herregud – det är verkligen EN DJUNGEL där ute av vandringsutrustning och hur tusan vet man att man väljer rätt? Det vet man aldrig innan så klart eftersom det är individuellt men jag har lusläst och bett om råd av folk som kan och tänkte dela med mig av vad jag valde och varför. Ett tips till er andra nybörjarvandrare där ute är att gå med i forumet på Utsidan. Där kan man få massor av tips och råd av andra kunniga vandrare.

Men nu har jag shoppat klart vår vandringsutrustning! (för denna gången…) Tanken när jag beställde var att vi ska kunna vandra så LÄTT som möjligt. För att få en mysigare vandring och slippa släpa på onödiga kilon så valde jag saker som väger så lite som möjligt utan att tulla på komforten.

Som jag skrev sist så passade jag på att utnyttja Outnorth erbjudande – om man anmäler sig till deras nyhetsbrev så får man 20% rabatt på sin nästa order vilket gjorde att min beställning blev 9.000 kr billigare än om jag inte haft någon kod!!! Dessutom köpte jag flera av sakerna på rea och de var bra mycket billigare än i andra butiker redan från början. Plus mina 20%. Då är det EXTRA KUL att shoppa 😀

Så här kommer hela min lista på vad jag har beställt. Håll till godo 😉

OBS: All rosa text är länkar ni kan klicka på om ni vill se mer info.

TÄLT:
Jag stod i valet och kvalet mellan Bergans Trollhetta 3p (som var på rea nu, 4.695kr) och Hilleberg Nallo 3GT (pris 9.645kr). Jag tittade även på Hilleberg Nammatj 3GT (pris 10.195kr).

Men valet föll till slut på Hilleberg Nallo 3 GT och anledningarna var:
– jag räknade med att vi oftast är 2 pers och så Korvhunden så klart, men att ibland kommer Babbelpellen vara med och ibland kanske Hoppetossan vill följa med så jag vill kunna klämma in en extra unge när det behövs.
– Jag ville ha en extra stor absid (förtält) så att man lätt får plats med packning osv utan att behöva släpa in det i sovdelen. Dessutom så kanske man vill laga mat i absiden när vädret är ruskigt.
– Sovdelen kan man enkelt plocka undan om man behöver större ”umgåsutrymme”.
– Tältet är lätt och snabbt att resa och innertältet reses automatiskt när man reser yttertältet
– Jag ville ha ett tält som även i blåst och regn är tätt, inte dragigt, relativt tyst och står stadigt! Och samtidigt välventilerat för att undvika kondens så mycket som möjligt.
– Hilleberg är bäst på tält… så är det bara. Jag betalar hellre lite mer och slipper ångra mig. Sjukt bra kundtjänst också – där fick jag all den hjälp jag behövde.
– Vikten!! Detta tält, trots 3 personer och extra stor absid har en nettovikt på 2,6 kg och en bruttovikt på 3,1 kg!!

Finns som sagt hos Outnorth HÄR

Så här ser det ut:

LIGGUNDERLAG:

Det här var inte helt lätt… vi var i butik och klämde och kände lite på olika liggunderlag och det finns verkligen en uppsjö av dem… Men efter mycket tips och råd på Utsidan (ett forum om uteliv) så bestämde jag mig för Thermarest Neoair Xtherm L (pris 2.795kr)

Den finns i två storlekar, den vi köpte är 65 cm så den är extra bred (den mindre som är 51 cm finns HÄR) vilket känns som en bra ide då vi snurrar runt rätt bra både jag och Bonden. Dessutom har vi ju lille Korvhunden som ska få plats.

Det finns både lättare och billigare liggunderlag men jag hade några prioriteringar som jag inte ville tulla på. Det ska vara MJUKT eftersom jag har ont i kroppen, dessutom vill jag ha ett som är isolerat så att inte kylan från marken går igenom underlaget och kyler ner mig. Och så ska det ju vara lätt…..
Och detta är isolerat, supermjukt och lätt! Väger endast 570g

Så här ser det ut och ni hittar det som sagt HÄR.

 

SOVSÄCKAR:

Det här var helt klart det svåraste valet…. Det finns så många olika och priserna varierar från struntsummor till svindyra! Som med de andra sakerna så hade jag dock några krav som inte gick att tulla på.
De ska vara VARMA! Jag är frusen av mig och tänker inte ligga och frysa. Jag vill inte heller ha en frusen och gnällig gubbe så varma säckar till oss båda.
De ska vara LÄTTA! Därför var det en självklarhet att välja dun istället för syntet.
Jag vill ha krage på dem så man kan dra om dem ordentligt och dessutom ville jag ha en extra bred så att jag kan snurra runt och krumbukta mig inne i sovsäcken. Och kanske få plats med en hund eller två…

Så mitt val blev Western Mountaineering Alpinlite 167cm (pris 6.245kr)
Den hade ALLT som jag ville ha!! Den var dock betydligt dyrare än jag tänkt men åter igen – hellre betalar jag lite mer nu och får en säck som jag trivs i, sover gott i, inte fryser i och som inte väger tungt i ryggsäcken. Denna väger 880g.

Så här ser den ut och den finns HÄR.

Hade den funnits i en längre modell så hade jag köpt en likadan till Bonden men istället valde jag Western Mountaineering Apache MF 183cm (pris 6.070kr) till honom. Den har alla fördelar som min har förutom att den är lite smalare. Men supervarm och superlätt och slitstark. Vikten är endast 905g

Så här ser den ut och den finns HÄR.

KUDDE:

Hm, många vandrare menar att kudde är helt onödigt och att man lika gärna kan ta kläder som kudde. Men med min onda nacke så vågar jag verkligen inte chansa och den här kudden som jag beställde är SUPERlätt och SUPERliten när den är ihoppackad så jag kände inte att det var något att snåla in på. Jag tog Sea To Summit Aeros Pillow Reg som bara väger 79g och det är det ju väl värt! Samma till oss båda. (pris 325kr på rea) Jag har bara läst massa gott om hur nöjda folk är med den så det ångrar jag inte ett dugg.

Den ser ut så här och ni hittar den HÄR.

 

RYGGSÄCK:

Att köpa ryggsäck är inte heller jättelätt så klart. Det bästa är om man kan prova ut en så jag åkte till Outnorth och till XXL i Växjö och provade mängder med olika ryggor! Det är viktigt att man provar med tyngder i så man känner hur den sitter. Jag ville ha en ca 60 lit så jag fastnade för en superskön och superlätt ryggsäck som trots sin låga vikt har många bra funktioner. Den har dessutom fått SKITBRA recensioner och jag hör bara gott om den.

Så det blev en Ospray Exos 58 lit som endast väger 1.090g (pris: rea nu 1.615kr)

Så här ser den ut och ni hittar den HÄR.

 

Till Bonden som får bära lite mer än mig beställde jag en Exped Thunder 70 . Den är också en kanonbra rygga som är superlätt, väger endast 1.630g  (pris rea just nu 2.089kr) och har bra funktioner och har fått bra betyg och omdömen. Den är dessutom ställbar i ryggen och det är ju extra bra eftersom Bondlurken inte alls tyckte att det var nödvändigt att åka in och prova den…

Så här ser den ut och den finns HÄR. (finns så klart i andra färger också, just denna var väl lite väl… gul…?) Just nu verkar den dock ha tagit slut på outnorth men den finns även på rea hos Skistart HÄR (pris 2.199kr)

REGNSKYDD:
För att vara på den säkra sidan om det blir skitväder så köpte vi varsitt regnskydd till ryggorna också, nog för att de är vattenavvisande men helt regntäta skulle jag inte tro att de är. Regnskydden kan man även använda att lägga under säckarna när man förvarar dem i absiden osv. Vi valde Ospray Raincover UL Large. Det väger 160 g  (priset 299kr på rea nu)

De ser ut så här och ni hittar dem HÄR:

 

FRILUFTSKÖK:

Hade det bara varit jag själv som skulle ut och vandra så hade jag antingen struntat helt i kök och käkat kall mat eller tagit med ett minimalistiskt kök som tex en liten gasbrännare och en liten kastrull. Typ DENNA (86g) med en valfri lättviktskastrull.

Men eftersom vi är två och ibland tre personer och Bonden fullständigt älskar att laga mat på friluftskök (synd att de inte gäller gamla vanliga köksspisar också…) så blev det istället ett pålitligt och bra men ändå lätt och litet Trangia 27-3 UL med gasolbrännare (pris 756kr på rea just nu)

Det väger 725g om man tar med alla tillbehör. Vill man skippa någon av kastrullerna eller stekpannan så lättar ju vikten ännu mer så klart. Men vi har även ett gammalt Trangia hemma så om vi vill ha fler/större kastruller så kan vi ta med det därifrån.

Det vi beställde nu ser ut så här och ni hittar det HÄR.

VATTENFLASKOR:

Man kan ju inte bara mumsa friluftsmat, man måste ju dricka också! Det går alldeles utmärkt att använda vanliga petflaskor, det har vi gjort fram tills nu. Men det är alltid bökigt att få fram flaskorna när man vill dricka, de tar stor plats oavsett om de är fulla eller tomma och de är knöliga i ryggsäcken. Dessutom är jag en sådan som vill dricka typ hela tiden… Så jag beställde varsin Osprey Hydraulics LT 1,5 lit Reservoir. Den fäster man i sidan på ryggsäcken och sedan går slangen i ett litet fäste och hänger på sidan av bröstet, lätt tillgänglig när man behöver fylla på vätskeförrådet (läs när man svettats som en gris och behöver fylla på så man kan svettas ännu mer…)

Dessutom är den lätt som en plätt (väger 160g) och mjuk vilket innebär att den inte är knölig att bära och den blir så klart mindre ju mindre vatten du har i den. (pris 255kr på rea)

Den ser ut så här och ni hittar den HÄR.

VATTENFILTER:

I fjällen kan man ju oftast dricka vattnet som finns i naturen så länge det inte är stillastående, men man kan aldrig vara säker så ett vattenfilter är att rekommendera ändå. Dessutom hade vi ju inte tänkt att bara vandra i fjällen och jag blir skogstokig om jag inte har något vatten att dricka när vi vandrar. Så ett vattenfilter var en självklarhet.

Det finns många olika sorter, men till slut bestämde jag mig för MSR TrailShot Pocket Sized Waterfilter (pris 645kr)

Med detta kan vi ta vatten ur vilken sjö, dike eller pöl som helst. Antingen dricker man direkt ur slangen till filtret eller så pumpar man in vattnet direkt i slangen till vattenflaskan. SMIDIGT! Och det är lätt och litet. 142g och får plats i fickan.

Så här ser det ut och ni hittar det HÄR.

 

REGNKLÄDER / SKALKLÄDER:

Vatten kan ju dessvärre komma även från ovan, vilket vi märkte när vi var vid Grövelsjön i somras… INTE kul att bli kall och blöt. Jag trodde att en regncape skulle vara nog men det var det inte alls. Så nu ville jag ha riktiga regn (och vind) kläder som håller tätt även i det mest ihållande regn men som samtidigt skulle vara ultralätt och litet eftersom det förhoppningsvis kommer ligga i ryggsäcken större delen av tiden.

Regnkläder och skalkläder är verkligen en djungel och det finns huuuur mycket som helst!

Efter mycket diskuterande med andra vandrare, tips och råd på forumsidor, googlande och letande så hittade jag ett ställ som jag kände passade både mig och Bonden perfekt. Fast jag har dammodellen så klart.

Till mig blev det Marmot Women’s Pre Cip Jacket och Marmot Women’s Pre Cip Pant
Jackan väger 272g (pris på rea just nu 669 kr) . Byxan väger 230g (pris på rea just nu 704 kr)

Så här ser de ut och ni hittar dem HÄR och HÄR.

Bondens regnställ är som sagt samma men i herrmodell och jackan heter Marmot Pre Cip Jacket och väger 371g (pris på rea just nu 672kr). Byxan heter Marmot Pre Cip Pant och väger 355g (pris på rea just nu 701 kr)

De ser ut så här och ni hittar dem HÄR och HÄR.

 

MYGGHUVA:

Bästa sättet att skydda sig mot mygg och knott är helt klart kläder… Nog för att vi har både mygga och djungelolja också men myggnät kändes som ett säkrare kort. Så varsitt Sea To Summit Nano Mosquito Headnets åkte ner i kundkorgen också. Pyttelitet när det är packat och väger bara 11g. (pris 99 kr på rea)

Så här ser det ut och ni hittar det HÄR.

VANDRINGSSTAVAR:

Man ska vara rädd om kroppen!! Vi är ju inga hrm, hrm, ungdomar längre… och har lite krämpor här och där. Dessutom är mina knän och vrister rätt krångliga emellanåt. Så vandringsstavar var en självklarhet – de sparar rejält på kroppen och avlastar framförallt knän men även rygg och leder i övrigt. Det finns olika sorters stavar men några viktiga saker som jag tittade på var att de ska vara lätta – men stryktåliga, de ska gå att ställa i olika längder så att man snabbt kan justera om man ska gå uppför/nedför/ i lutning osv och de ska gå att fälla ihop så de blir små och smidiga att hänga på ryggsäcken.

De absolut bästa jag hittade var Black Diamond Distance Carbon FL, de är SUPERLÄTTA – väger endast 355g (gjorda i kolfiber) och enkelt stälbara samt kan vikas i tre delar. Helt perfekt! (pris just nu på rea 1.263 kr)

Så här ser de ut och ni hittar dem HÄR.

 

PACKPÅSAR:

Vissa saker vill man absolut inte att de ska bli blöta och trots regnskydd på ryggsäcken så kan olyckan vara framme och det läcker igenom, eller att man druttar omkull just när man vadar över en bäck (vilket vore min vanliga tur) så därför köpte jag några vattentäta packpåsar där vi kan lägga nattkläder, torrmat, kryddor, mediciner osv.

Jag ville ha lite olika storlekar så jag tog

2 st 1 liters till småsaker (vikt 20g, pris 75 kr på rea just nu)
2 st 2 liters till lite större saker (såklart… dahhh…) (vikt 23 gr, pris 95 kr på rea just nu)
och 1 st 8 liters som jag ska ha till torkad mat (vikt 30g, pris 107 kr på rea just nu)

Jag valde Sea To Summit UltraSil Dry Sack för de är SUPERlätta (ja, jag är insnöad på vikt) och de är pålitliga!

Så här ser de ut och ni hittar alla storlekarna HÄR:

VATTENTÄTT MOBILSKYDD:

Man måste ju skydda nallen med!! Och med detta skyddet kan man kolla telefonen även om det regnar. Dessutom klarar de ett dopp i ån när man druttar omkull… Det blev Sea to Summit Accessory Case TPU till både mig och Bonden. Lätta och pålitliga! (vikt 28g, pris 145 kr på rea just nu)

Det ser ut så här och ni hittar dem i tre storlekar HÄR.

POWERBANK

Sist men inte minst – en powerbank! Det är ju ingen ide att köpa regnskydd till mobilerna om man ändå inte kan ladda dem… Jag ville ha en LITEN OCH LÄTT (ni har lärt er det nu eller?) powerbank som kan ladda både min och gubbens nallar ett par gånger var. Så det blev en Arctic Tern Power Bank 13000/2A  Den borde räcka till mig och gubben. Och sa jag att den var lätt?? Vikt 265g och priset låg på 299 kr.

Den ser ut så här (finns i olika färger dock) och ni hittar alla HÄR.

Så det blir ett STOOOOORT och ROLIGT paket som dimper ner här i brevlådan inom ett par dagar. Eller… det lär ju inte få plats i brevlådan men ni fattar vad jag menar.

En del saker köpte vi ju på oss innan vi åkte till Idre och vandrade i somras men de kan jag berätta om nästa gång 🙂

Tjillevippen på er gullvippor!

 

 

»crosslinked«

4 reaktion på “Att välja utrustning till vandring

    • Ja det är såååå roligt!! Vi ska sälja vår husvagn då vi kände att det inte var något för oss så jag kände att de pengarna kan jag lägga på vandringsutrustning istället för det känner vi verkligen att det var vår grej 🙂

    • Det behöver inte vara dyrt! Nu köpte jag dyrare prylar för att jag kände att jag kunde kosta på mig det då vi ska sälja vår husvagn. Man kan köpa begagnat, låna eller budgetprylar. När man väl har köpt sina saker kostar det ju inget att vandra. Varje gång vi åker ut och vandrar så är det gratis, men ska man bo på hotell, vandrarhem osv så kostar det. Så i långa loppet känner jag att vandring är ett mycket billigt nöje och äventyr 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *