En lugn och fin dag på gården….. Eller inte!

Älskade ni! Förlåt mig!! Bara ett inlägg i går och inget nytt förrän kl halv tre idag. SO SORRY!!!

Men inlägget igår skrev jag i förrgår kväll. Igår var helst hysteriskt här så jag hann inte skriva alls, och om jag hade hunnit en stund så hade jag inte orkat…

Det började med att jag hade tid till frissan, BÄSTASTE Mia på Carpe Diem i Växjö. Och vilken tid tror ni? KLOCKAN NIO på morgonen!!!! Det är inte min bästa tid på dygnet om man säger så…. Då brukar jag vara relativt död. Men jag skickade Babbelpellen till skolbussen, sov en halvtimme, rusade upp och åkte i väg till frissan.

Självklart gjorde hon något helt suveränt!! Som vanligt. Hon får fria händer varje gång och jag blir aldrig besviken! Hon är helt enkelt bäst! Top notch liksom!

När jag kom hem så var klövverkaren här.

Två gånger om året verkar vi klövarna på alla kor och kvigor. Så här går det till:

Watch this video on YouTube.

 

Smidigt, eller hur 😀

Så vi hade fullt upp med att plocka fram nya kor till klövverkaren. Men just idag bestämde sig 4 kor för att idag är en ruggigt bra dag att kalva!! Eller hur….

Vi brukar få i genomsnitt 4 kalvar per månad. Nu fick vi fyra på EN DAG vilket ger oss fullt upp. Dels att ta hand om kalven såklart, se till att den blir slickad torr av mamman och fixa en ensambox till den. SJÄLVKLART hade vi inte fyra lediga boxar så då får man först flytta ut fyra kalvar till storboxarna (inte så lätt som det låter för kalvar vill ALDRIG gå det hållet som du vill. De är ungefär som jag – motfalls käring).

Sedan får man mocka ur boxen, tungt som helsike för man fyller bara på ny halm hela tiden så det är rent men det byggs ju på till en stenhård kaka av bajs, kiss och halm. PHU!! När man mockat ur ska den göras ren och kalkas för att sedan fyllas med halm.

Sen ska kon mjölkas på råmjölk som sedan ska testas för att se om den är dålig, okej eller suverän. Är den suverän så värmer man upp den och ger den till kalven. Vilket inte heller alltid är så lätt…. En del kalvar äter glatt och slurpar i sig till sista droppen. En del är heltjuriga och det brukar sluta med att jag är dyngblöt med mjölk från topp till tå och kalven har fått i sig hälften av vad den ska. Eller så tvärvägrar den helt enkelt och då får man ta fram sonden och sonda i den 4 liter.

Att göra allt detta när det kommer 1 kalv tar sin tid. Tänk då när det kommer 4 kalvar på samma dag…. och vi har fullt upp med klövverkningen. Suck!!! (ni som har större gårdar än vi har tycker säkert att 4 kalvningar är väl ingenting, men i ett enkelt stall som vårt och med bara jag och bonden som sköter det mesta så är det MYCKET).

På toppen av detta kom en av kalvarna i felläge 🙁 Ett av frambenen låg bakåt och satt benhårt fast vid bäckenet. Bonden försökte allt vad han kunde att trycka tillbaka kalven en bit så han kunde vinkla om benet men det var helt kört. Tillslut kunde han med hjälp av en till stark karl dra ut kalven men då var den död :´(  En superfin tjurkalv var det. Snyft!!

De andra kalvningarna gick jättebra dock. Det blev två kvigor och en tjur. Här är 466 med sin fina lilla kviga. Alldeles nykläckt 🙂

Watch this video on YouTube.

 

När klövverkarn var klar gick jag in en sväng och åt lite, skulle hjälpa Babbelpellen med krångel på hans dator men somnade istället i hans säng…. Sov en halvtimme innan han lyckades ruska liv i mig igen. Ut till lagårn och mjölka. Skulle egentligen seminerat en ko också men varken jag eller bonden orkade efter denna dagen så vi struntade i det….

När jag kom in slängde jag ihop lite rester til middag, för Skräpfian, den skitungen, behagade inte vara hemma idag heller.

Nu var jag SKETATRÖTT och ville för en gång skull gå och lägga mig tidigt, men den gubben gick inte! Det var nämligen den 17:e och sista dagen för moms och arbetsgivaravgifter… Så det var bara att knata sig upp till kontoret och sätta sig med bokföringen (som jag SJÄLVKLART förberett så mycket det går. -NOOOT).

Blev klar kvart i tolv så det var på håret men jag hann i alla fall.

Men sedan kom jag på att jag missat att skicka in uppgifterna från provmjölkningen som vi gjorde i helgen. Åhhhh…. 🙁 Så jag fick sätta mig och registrera in allt från semineringar, kalvningar och utgångna djur som jag såklart inte gjort på flera veckor, och sedan föra in provmjölkningen och skicka in till Svensk Mjölk.

Kvart i två var jag klar. Då stupade jag i säng kan jag säga…

Idag har jag sovit hela dagen. Tänker nog fortsätta med det. Men jag lovar ett inlägg till i kväll.

God natt!

 

13 svar på ”En lugn och fin dag på gården….. Eller inte!

 1. Men hallå! Känn dig inte stressad över bloggen. Det viktigaste är väl familjen, djuren och gården… Vi stalkers väntar så snällt så :-).

 2. Åh, både grattis och beklagar!
  Hoppas du får vila ut, jag säger som Thord – väntar gärna, den som väntar på något gott ….
  Du är ju bara bäst!!

 3. Vissa dagar är värre än andra… och det går ju hyfsat bra så länge man är mittuppi allt, sen kommer stunden när allt är klart o man slappnar av, i mitt fall kommer då Mr Migrän o flyttar in i skallen med buller o bång 😛 ibland måste jag kräkas för bli av med han, men även sova o då går en hel dag till det o dan efter känns just som dan efter.. man lär ju sig med åren (?!?) och tack o lov är det mer o mer sällan jag släpper in den där kraken men när han väl kommer så gör han det med besked 🙁 SÅ jag förstår dig, ta hand om dig själv och hoppas ni får en kul helg! Låter VÄLDIGT kul med danskurs med Tony Irving!! Hur kom det sig att ni ska på det? Kram på dig!

 4. Mysigt men körigt med FYRA kalvar på en dag! En annan tycker det är nog så jobbigt att få fölungar någon enstaka gång om året… hehe

  När man verkar korna får de någon sedering (tänkte mest på att det låter ju en hel del) eller brukar de vänja sig vid ljudet efter ett par gånger? Eller hur får man dem att stå sådär snällt och fint? ^^

 5. Givetvis sitter de ju fast med benet och är ”inburade”, men de hade ju fortfarande kunnat försöka flaxa och skumpa runt med övriga kroppsdelar!

  Man är väll för van med dessa skrajsna hästkrakar som skiter på sig om man råkar nysa lite högre än vanligt… (A)

  • Precis. Men de är inte ett dugg upprörda över att sitta fast eller att stå i buren. Men kor och hästar är totalt olika!! Kor har tex inget flyktbeteende som hästar har. Och om de sitter fast så drar de inte som hästar gör, och de får inte panik.
   Det är på många sätt lättare att arbeta med kor… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *