Att bli mosad av en tjur…

 

Mig kan ni inte lita på! Det bevisade jag ju i går. Jag lovade att skriva igen på kvällen och att besvara alla era kommentarer och godkänna de som är nya.

Men jag gjorde inget av det…. Jag kom inte in från lagårn förrän kl elva igår. Och då menar jag inte från kvällens brunstrunda utan från kvällsmjölket. Jag fick nämligen ta lagårn själv igår för Bonden sitter i traktorn och ”vårbrukar” 24-7. Jag har försökt tala om för honom att han behöver sova någon gång också men då undrar han om jag lärt traktorn köra av sig själv?

Men vet ni vad som hände i går? Vi har ju tjurboxar längs hela långsidan på lagårn. Tjurarna släpps aldrig ut på bete då det är för farligt, de går i boxarna tills det är dags för slakt. Så ni kan ju tänka er vad som händer om de råkar komma ut ur boxarna…

Och självklart hände det igår. När jag var ensam i lagårn. På något underligt vis har de lyckats få upp spärren som håller dörren på plats och knö upp dörren.

Heja!!!

My Lycky Day liksom….

När jag ser att de är ute får jag först både krupp, panik, hjärnstillestånd och vatten i knäna. Men jag kommer till sans igen och springer och stänger dörrarna så de inte kommer ut ur lagårn, rusar ut på gårdsplanen och gastar på Bonden men inget svar, springer in igen och ringer till honom istället. Skriker i telefonen ”skynda dig till lagårn fort som helsike”.

Han är inte hemma…. Han är ute och kör traktor.

Sweet lord, det här kan bli riktigt roligt…

Som tur är så är han inte så långt bort så han kör så det ryker hemåt. Under tiden har jag fullt få med 5 st sjövilda tjurar. Jag lyckas få in 4 av dem i boxen igen genom att låtsas att jag är en ännu vildare tjur än de samt att banka dem i skallen med en gödselskrapa allt vad jag orkar. Inte för att de bryr sig om att få en gödselskrapa i skallen, det var mest för att det var roligt… Jag tror de for in i boxen igen av bara farten utan att fatta vad de höll på med.

Sedan började det riktigt roliga…

Vet ni vilken tjur det var som var kvar ute? Jo, Tjuren som gud glömde!! Kommer ni ihåg honom? Läs HÄR annars. Och om ni tycker att han ser liten ut så kan jag tala om att jag står mycket högre än tjurarna så det är därför. De är INTE små, det är rejäla bjässar på än så länge ca 500 kilo.

Han var kvar ute och höll för tillfället på att stånga sönder vår skottkärra i smådelar, sedan gick han lös på kraftfodervagnen. När han tröttnat på det och blodet rann ner i pannan på honom så fick han syn på mig…

Gulp…

Han sänker huvudet till golvet, skrapar med frambenet och sätter full fart rakt emot mig längs gången. Om jag vänder mig om och springer nu så får jag 500 kilo tjur i ryggen och DET låter inte lockande så jag blir förbannad och springer i stället emot honom och ser ut som en furie samtidigt som jag skriker allt vad jag orkar ”AAAAAAAAAAAHHHHHHHH”.

När vi är bara några meter i från varandra snubblar jag på seminpallen som ligger på golvet….

Just my luck.

Både jag och seminpallen flyger framåt men pallen flyger fortare än mig och landar precis framför monstertjuren som blir så förvånad så han går lös på den istället. Han slänger sig ner och mördar pallen fullständigt medan jag flåsande står och tackar min vän där oppe för att han var på min sida åter igen.

När pallen är stendöd (enligt tjuren i alla fall) så vänder han och går lite desorienterat mot fodervagnen igen. Då kommer Bonden som tur är. Tjuren from Hell ger sig på Bonden istället men han kommer undan och tjuren vänder återigen mot mig och sätter fart. Jag måste stoppa honom denna gången för annars får vi aldrig in honom i boxen igen så jag kör samma sak igen.

Skriker mitt galnaste skrik allt vad jag orkar och sträcker upp armarna i luften och låtsas vara hulken och tro det eller ej, han stannar till, länge nog för att jag ska kunna få upp boxdörren igen. Medan jag försöker hindra de andra dårarna från att rusa ut igen och samtidigt hindra monstertjuren från att vare sig ge sig på mig eller gå förbi mig så står Bonden på andra sidan med en hötjuga och gör samma sak.

Tillslut får tjuren syn på andra tjurarna och ger sig på dem istället vilket gör att han bums är inne i boxen igen och vi slänger igen dörren.

Jag sätter mig och dör på lagårdsgolvet en bra stund medan Bonden fixar boxdörren.

Så där, nu räcker det väl med spänning för min del det här året. Jag behöver inte mer nu! Bortsprungna väskor, mördartjurar och försvunna plånböcker.

Nu vill jag ha:
* en 20 liters cocacola
* en 3 kilos chokladbit
* en jädrigt mjuk och skön säng, typ Hästens går väl bra
* en laptop i knät
* och dessutom ska sängen stå på en lugn vacker strand på Lefkas i Grekland…

Någon som kan fixa det?

 

49 svar på ”Att bli mosad av en tjur…

 1. Ni får skaffa highland cattle o bli köttuppfödare i stället dom korna tycks va lugnare och mycket mysigare än vanliga kor. *Häller upp en iskall cola till mig* har en bit choklad hemma med tror ja ska ta en bit 😛

  • ALDRIG I LIVET!!!! De är verkligen inte lugnare…. Fast just tjurarna vet jag ju inte. Men jag vill helst inte hålla på med tjurar alls, jag tycker vi ska sälja dem som småkalvar istället.
   Och du, när det gäller det sista: skit på dig! Jag har värsta abstinensen just nu, håller på att försöka sluta…. Men det går inget bra…

   • Får då? Massa Lamm ungar på våren som skuttar runt, eller getter, går ju att mjölka dom med och får/get ost är ju gott.

    • Jaaaaaaa!!!! Jag vill faktiskt ha får och vi har pratat om det många gånger här hemma. Problemet är plats just nu, men framöver vill jag verkligen ha får. Jag ÄLSKAR dem, de är så sjukt fina!!! Vi hade getter förr och de är också underbara, enda nackdelen är att de rymmer hela tiden!

 2. Ojojoj! Vilken tur att du eller din Bonde inte råkade värre ut! Hellre skottkärror och seminpallar än kroppar av kött och blod.

  *Skickar en lugnande kram och en virtuell chokladbit med tillhörande iskall Coca-Cola*

  • Ja absolut! Jag offrar gärna ett helt gäng skottkärror och seminpallar bara jag slipper bli mos själv. Eller min lille Bonde.
   Och tack för chokladen och colan 😉
   Kram

 3. Jag hade inte velat byta med dig. Fy fan! Har själv försökt gå emellan två av mina hingstar när dom råkade hamna i samma hage med ett gäng ston, fy fan säger jag bara! Tjurar och hingstar är inget att leka med direkt. Hoppas bonnen gjort boxdörren extra säker nu.

  • Verkligen inte!! Helt livsfarligt! Jo, nu ska den sitta, men man vet ju aldrig, saker kan ju gå sönder. Det är tunga djur och tillslut så brister det.

 4. Snälla vännen !!! Har du glömt allt Titta vad du gjort med nära å kära Bonnen har du dreserat liksom annat löst folk å djur. Samma sak gäller dina inlåsta tjurar Ta ut dem på en arena öch låt dem spela fotboll medan du ser på å äter choklad dricker cola. När kvällen är kommen är de så slut att de är fromma som lamm. Då kör du dressyr och priset är en goostund med motsatta könet. Vem tror du sen har dom som i en liten ask. Du däremot måste göra nått efter allt ätande/drickande kanske en tur till Växsjö å slita golv!
  Haha…
  Kram Eva-Lena
  Vår tjur kalv var i hagen å lekte grenkastning när han inte hoppade höjd eller gosade med kvigkalven.

  • Ja men du har rätt!!! Jag ska ju DRESSERA honom 😀 Det blir mitt nästa projekt.
   När jag lärt korvhunden att rulla runt….
   Om sisådär 20 år…

   • Korvhunden kommer självmant rulla runt av glädje om du slutar sjunga.
    Om det inte hjälper med Crocodile Dandy knepet med tjurkalven skulle jag snarast förpassa honom till den egna frysen för att hämnas alla blåmärken, skottkärror, pallar mm
    Du borde ligga i topp på blogglistan med din blogg för den är underhållande. Redan röstat idag!!!
    Kram Eva-Lena

    PS En av mina nya svärsöner är en hejare på fromma djur. Hade några Higland Cattle som var hekfromma till Vetrinärs glädje. Däremot gillar han inte vår hund som undviker honom

    • Pfffst, förstår inte vad du menar, jag som sjunger så vackert!!!
     Men du, där kom du med en strålande ide!!! MIN FRYSBOX! Där skulle han passa perfekt ju 😀 Nu ska jag övertala Bonden min, det där kanske han faktiskt går med på! Och tack för de fina orden Eva-Lena <3

 5. Vilken mardröm!
  Jag jobbar på en mjölkgård ibland med drygt 500 mjölkande kor i lösdrift – och betäckningstjurar i en av grupperna. Oftast är de snälla men förra vintern hade vi Diablo i lagårn, storlek supersize. Så fort man visade sig så började han bröla, lyfta mattor och om inte det räckte så försökte han ta sig fram och göra pannkaka av en. Jag som är ganska liten kände mig ännu mindre när jag gick därinne med endast en skitskrapa i trä o plast i handen, och alla kor visste så väl att hos honom var dom ”i säkerhet” så alla flockades runt honom så jag var tvungen att gå fram för att få med mig brudarna till mjölket (jag menar, liite kunde de väl samarbetat och gått in till mjölket på eget initiativ). Blev mycket klättrande på inredningen om man säger så! Upp och ner, under och över för att komma runt honom men samtidigt få med kossorna.
  Han gick kort därefter till slakt såklart.
  Lite senare på våren hade vi en busig och vigulant ungdom som fick gå med gammeltanterna för att lära sig gå på skrapgång. Han lärde sig att rymma via foderbordet där och drog rundor på gårdsplanen. Kan säga att veterinären som var där och dräktighetsundersökte samtidigt sprang FORT till sin bil 😉

  • Tjurar är luriga!! När de blir äldre sedan så brukar de ju lugna ner sig men när de är sådär mittemellan då är de sannerligen inte roliga att hålla på med. FY! Och de som betäcker är ju helt galna när det är ”sådant” på gång…
   Fast jag skrattade gott åt dina berättelser så det förde ju något gott med sig i alla fall 😉
   Kramis

 6. För övrigt blev ”bondmoran” på ”min” gård tjurmos för några år sedan. Hon hade med sin vallhund som skydd när hon gick i gruppen men det blev något missförstånd så hunden var på fel ställe. Hon var skapligt blå och mörbultad sen men klarade sig utan värre skador, inte ett brutet ben ens.

  • Ja egentligen skulle man skicka honom nu men han behöver lägga på sig ca 100 kilo till innan vi kan skicka honom. Men bara han håller sig i boxen så är det okej, fast egentligen inte för han är helt galen…

 7. Nej men herregud?!!!
  Fan va otäckt. Sitter här med hög puls över att bara ha läst ditt inlägg ju. Tur de gick så bra som de gjorde!!
  Shit alltså, finner inga ord.

  Förresten fick du ditt nagellack remover sen som saknades i goodibagen?
  kramar

 8. Fy de kunde sluta redigt illa.
  Tjurar är inte roliga. Kor kan va nog så jobbiga.
  Tur du och Bonden klara er helskinnade.
  Mer synd om seminpallen 😉

 9. Men vilken historia, kan tänka mig att det var en galen upplevelse =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling där du kan vinna två presentkort på 500 kr =)

 10. Vilken tur att det gick bra 🙂 Svärmor hade kossor & dikalvar förr å det fanns att nån ko också som va galen! Jag skulle aldrig ha gått i närheten av en del av dom med ungarna som bara va 5-6 år kunnde göra vad dom ville med dom 🙂 Dom borstade & tvättade dom å höll på. Svärmor kunnde ju också gå som hon vill bland dom men om det kom nån annan så kunnde det bli bröling å kraffs i golvet på nån av dom. Fyyy, hemska djur!! Men ack så gott med kalvkött 😉

  • Vi hade amkor förut och de kunde vara rent galna en del!! Vi hade en som hette Bianca som var heltokig. Och en annan som var snäll mot oss men avskydde barn och stångade mot dem så fort hon fick chansen.
   Och det är ju stora djur så visst får man passa sig!
   Haha, precis! Visst är det gott 🙂

 11. Nej men usch! Det kunde ju ha gått illa!
  Just därför så säljer vi bort alla tjurkalvarna då dom är små. Till förmedling…

  Här regnade det i morse, men inte nu….städning på gång…

  Ha en bra torsdag!

  Kram

 12. Men fy vad otäckt! Speciellt fallet över pallen! Men jag måste erkänna, och du får ursäkta mig, men jag skrattade för mig själv där jag såg dig framför mig springa skrikandes emot en ilsken bjässe till tjur!! 🙂
  Tur att det gick bra ändå och att han hamnade där han skulle!
  Hoppas det går lugnade till i laggår´n idag! 🙂
  Kram

  • Haha, ja det är faktiskt kul så här i efterhand 😉 Idag var det lugna gatan i lagårn! SKÖNT!
   Kramis

 13. Nämen fyyyy så otäckt! Kom på mig själv med att sitta två meter över stolen när jag satt och läste..Bad samtidigt han där uppe om att slutet på inlägget skulle sluta som jag ville.. peuuuuw du måste lova att aldrig bli mosad! Orolig blir jag ju för dig! Du skriver så bra och målande då det kändes som att jag satt där i ladugården högt uppe i taket på en bjälke och såg scenariot:) Va rädd om dig och tack och lov att du lever! Kraaam på dig goa du <3

  • Haha, tack så jättemycket! Och jag lovar att inte bli tjurmos, jag ska allt forsätta skiva här på bloggen.
   Kraaaaam

 14. Usch, det här var en otäck historia, skönt att det gick bra…Om jag hade varit du, så hade jag nog sett till att han åkte till slakt med en gång, även om han egentligen behöver växa till sig lite till. Tänk om dom får upp boxdörren igen….
  Våra tjurar säljs redan som småkalvar, dels pga platsbrist men även just för att det är så riskabelt med tjurar…´

  kram Millan

  • Jo jag funderar på om vi faktiskt ska göra det! Jag ska försöka övertala Bonden. Vi måste flytta dem till ”nästa box” tre gånger till innan de kommmer till sista boxen och jag är INTE sugen på att släppa ut och flytta den där Besten måste jag säga. Jag ska skriva att du skrev det så kanske han lyssnar… 😉 Kramis

 15. Du skriver enormt underhållande, men du….det där kunde slutat riktigt illa. Du & Bonden får allt vara rädda om er. Tjurar är INTE att leka med…de är LIVSFARLIGA!

 16. Pingback: Ingen tilltro alls!!! | Bondmorans Blogg

 17. Pingback: Slutsummering Bloggbussen 2012 | Bondmorans Blogg

 18. Jisses!
  Har suttit här och läst och läst och läst…allt från kackerlackor och Tony Irwing…Dina besök på sjukan (Krya på dej!) och nu precis detta med Tjur-rusningen i lagårn…

  Du skriver OTROLIGT underhållande och intressant, men fasen vet om det är bra för mitt blodtryck!?!?
  Bara älskar din blogg redan, och fortsättningsvis vet jag vad jag kan göra dom nätter då jag inte kan sova!
  TACK, för att du delar med dej!

  Kram på dej och var nu för Guds skull rädd om dej!
  Jenny-Moj

 19. Pingback: Bönder, tjurar, frysboxar och fisar | My name is Bond… BONDMORAN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *