Utflykt med blåa ögon, saltbad och magsjukeglass

Kap Verde, ön Sal, Santa Maria. Dag 3 del 2

Idag har vi hyrt bil och dragit iväg på upptäcksfärd. SKITKUL!! Det måste ni göra om ni åker hit! Men hyr en skumpsäker bil… Och drick inte för mycket kolsyra innan för då är det risk för explosion… Så här ser vägarna ut (förutom den väg som går rakt igenom och rakt över ön). Om ni undrar vad det är som bullrar så är det bilen som skakar…

Watch this video on YouTube.

 

 

Först åkte vi till Pedra da Lume, en slocknad vulkankrater där det finns en saltutvinningsplats.

salinas de pedra de lume saltsjöar saltbad flyter

Den används dock inte längre, men saltsjöarna är kvar och självklart tog vi oss ett dopp. Hur vansinnigt kul som helst, man flöt som en kork! Oavsett hur mycket fläsk man hade. Även Babbelpellen flöt och det säger ju en hel del!

salinas de pedra de lume saltsjöar saltbad flyter salinas de pedra de lume saltsjöar saltbad flyter salinas de pedra de lume saltsjöar saltbad flyter

Vi försökte sjunka men det går verkligen inte. Även om man ställer sig rak som en spik i vattnet så flyter man. Och vattnet är supervarmt nere mot botten, nästan så man bränner sig om fötterna. Underbart skönt!! Vid ytan är det dock normalvarmt, kanske 25-27grader? Här låg vi och plaskade en bra stund, det var svårt att sluta för det var så sablans kul.

En liten film:

Watch this video on YouTube.

 

Ett tips – se till att inte skvätta vatten i ögonen – jädrar i min lilla låda vad det svider!!! Skräpfian och Vanish tyckte att det sved i mufflan också men det tyckte inte jag. Men min har ju 22 års längre erfarenhet än deras så den är väl mer härdad kanske… Vanish trodde mer på idén att jag hade ”mer skyddsmaterial” än vad de hade. Pyttsan! Jag har allt packat med Herr Gillette på resan så det är ingen fara.

När man kommer upp ur vattnet är man helt full med salt och en dusch rekommenderas om man inte vill ha en gratis scrub som varar resten av dagen… Det kostar 500 escudos att duscha men det är det värt! (50 spänn) Trots duschen så har man dock salt så det räcker med sig hem.

På kvällen när vi skulle koka pasta så märkte vi att vi glömt köpa salt. Jag frågade ungarna om vi inte kunde ta det som fanns i mina öron för där var det alldeles fullt. Men det vill de inte…. Kräsna som de är!

När vi plaskat klart i saltsjöarna åkte vi in till stora staden Espargos.

espargos sal kap verde stad huvudstad

Eller stor och stor… det är ingen stor stad, men störst här på Sal. Här finns inga turister alls, bara lokalbefolkning. Vi hittade en liten bar och pizzeria som hade smarrig mat och underbart god glass och supersmaskiga bakverk. Här mumsade vi oss tjocka och feta och hoppades att vi skulle flyta lika bra i havet hädanefter som vi gjort i saltsjöarna.

espargos sal kap verde pizza pizzeria

Mätta och feta (och med magsjukedålig glas i magen på två av oss, men det visste vi inte då) drog vi vidare till Buracona, och ”det blå ögat”. Det är ett hål rakt ner i berget och där nere ligger en lagun. När solen lyser ner i hålet ser det ut som ett blått öga. Vi var inte riktigt i rätt tid för att se det som det kan se ut tyvärr. Men så här såg det ut när vi var där:

kap verde sal buracona det blå ögat lagun vågor hav klippor 2

kap verde sal buracona det blå ögat lagun vågor hav klippor 3

kap verde sal buracona det blå ögat lagun vågor hav klippor 4

Men det finns inte bara ”det blå ögat” att se. Det är en oerhört vacker plats över huvud taget!!!

kap verde sal buracona det blå ögat lagun vågor hav klippor

Där finns en stor lagun där vågorna slår in med full kraft mot de svarta klipporna. De höll på att skrämma skiten ur Babbelpellen dessutom.

Underbart kul!! Tyvärr fick jag inte med på film när han springer men jag lovar att han sprang för livet, han stod nämligen precis framme vid klippkanten:

Watch this video on YouTube.

 

Bakom detta ligger en underbar och lugn liten lagun med kristallklart vatten (och ja, Skräpis sitter i mitten av bilden),

Kap verde Sal Buracona lagun

I den lagunen slängde vi oss med cyklop och snorkel. Vattnet var helt underbart klart och det var massor med vackra fiskar, sjöborrar och annat kul. Man fick inte simma för nära kanten mot ”monstertvättmaskinen” bara för då kunde man dras med ut när vågorna slog in över kanten. På denna filmen ser man både ”monstertvättmaskinen” och vår lilla lagun.

Watch this video on YouTube.

 

På denna filmen är det dock rätt lågt vatten och det rinner bara över lite grand in till lagunen, men lite senare på eftermiddagen när vi snorklade så kom det in rejält med vatten och vågor i lagunen.

Först var det bara jag och Vanish som vågade plumsa i. Vi var helt ensamma i lagunen och låg och plaskade och snorklade för fullt.

Kap Verde Sal Buracona Lagun snorkla bada Kap Verde Sal Buracona Lagun snorkla bada

Sedan vände vi oss om och längs hela klippkanten står en hel busslast med folk och en guide och tittar på oss och tar kort.

Vi skrattade så vi höll på att drunkna vilket säkert gladde de stackars turisterna ännu mer.

Turisterna var dock borta igen efter tio minuter och vi hade hela lagunen för oss själva resten av eftermiddagen och även Babblis och Skräpis hoppade i plurret. Underbart!!

När man tittar på lagunen utifrån havet och in mot klipporna ser vatttnet turkost ut, men om man tittar infrån lagunen (som ni ser på korten) så ser det grönblått ut. Antagligen på grund av att botten är täckt med dessa:

alger sjögräs lagun buracona

Supermjuka och sköna att gå på tyckte jag. Skitäckliga tyckte Skräpfian.

Nära utloppet fanns det en djup håla där det fanns mängder med fina fiskar! I början kunde vi snorkla där men sedan blev det för turbulent tyvärr.

Kap verde sal buracona lagun snorkla simma bada

När vi åkte därifrån fick jag ta farväl av min bästa sol och snorkelplats ever… Jag borde skrivit på min solsten att den var min… Bondmorans forever eller något.

Kap verde sal buracona lagun snorkla simma bada vacker

På väg därifrån fick vi återigen uppleva de underbara Kap Verdianska vägarna… Men det berättar jag mer om i nästa inlägg, nu ska jag ut och mjölka mina kossor.

Tjillevipp!

 

17 svar på ”Utflykt med blåa ögon, saltbad och magsjukeglass

    • Haha, jag åt glass nästan varje dag och blev inte ett dugg sjuk. Men vi skulle nog inte ätit glass just i den byn vi var för det finns inga turister alls där och jag tror inte de är lika noga med vatten osv då.

  1. Det är inte kul att vakna upp till knubbsäls bilder så här på en söndag…. Helst inte efter en (lyckad :-P) kväll på krogen. Men jag känner mig på extra bra humör i dag, så bilderna på barnen var ju fina… 🙂

  2. Ser inte mycket mer än texten får vänta på bättre tider eller kopplingar (sportlov)!
    TACK!!! snodde din idee från Nyåret fast annat matrial att leka med!!! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.