Bönder, trans och vårbruk!

 

Jag skrev ju i inlägget häromdagen att vårbruket äntligen var över. Då fick jag en fråga i kommentarerna om vad vårbruk är. Så nu ska ni få veta vad vårbruk är:

Vårbruket är den tid i Bondens liv då han går in i en annan dimension. Han är totalt okontaktbar och han äter, skiter och sover i traktorn. Om du lyckas hitta en Bonde utanför traktorn så står han och lagar plogen som gått sönder, fyller på utsäde i såmaskinen eller fyller konstgödsel i spridaren. Möjligen kan han fylla diesel också. Det är viktigt för att Bonden ska kunna fortsätta sin vårbrukstrans. Dieselångorna håller både Bonden och traktorn igång under denna period.

Det första Bonden gör när tjälen har släppt är att ta ett djupt andetag. Det är oerhört viktigt! För nu kommer han inte kunna andas igen förrän vårbruket är över om ca två-tre veckor. Är han en bra Bonde så ger han sin Bondmora en puss på kinden också för de kommer antagligen inte att träffas under hela tiden Bonden vårbrukar.

När Bonden satt på plogen på traktorn och kör iväg så står Bondmoran i lagårdsdörren och vinkar av sin man och hoppas att han ska överleva vårbruket även denna gång. För det ÄR en pärs!

Först ska det plöjas! Vad plöja är? Det är när man vänder marken upp och ner… Ni vet när åkrarna ser ut som gigantiska tvättbrädor.

När plöjningen är klar så ska det harvas. Enkelt förklarat så ska marken jämnas till igen.

Sedan är det dags att sprida skit! I vårt fall med kobajs. Oftast får man halva grannskapet på sig när man sprider skit på åkrarna. Antingen så gör man det på fel dag, fel tid eller fel åker… Men har man bosatt sig på landet så får man allt stå ut med lite doft av koskit emellanåt. För mig luktar det vår!

Man sprider även konstgödsel eftersom koskiten inte räcker till.

Efter det så är det dags att harva. Igen. Då mojjar man liksom ner skiten i jorden och man slätar till marken efter traktorerna som kört innan. Dessutom plockar man sten!! Ett evigt jobb när man bor i Småland… Helsikes vad sten här finns överallt!

Nu är det dags att så! En del av åkrarna sås med bara spannmål och en del med både spannmål och gräs. Man har nämligen aldrig samma sak på en åker år efter år. Man växlar mellan gräs och spannmål vart annat eller vart tredje år. Ungefär lika ofta som Bonden byter kalsonger…

Det som är smart när man sår med både spannmål och gräs är att spannmålen är klar att skörda till hösten och sedan till våren så är gräset redan på gång. Finemang!

Efter sådden så ska det ringvältas. Då packar man jorden runt fröna så att de får bra kontakt med jorden och med fukten från jorden. Man trycker även ner de stenar som var för små för att plocka upp. Eller som Bonden inte såg med sina rödsprängda grusiga ögon.

Under hela den här tiden så är Bonden som i trans. Han sitter ständigt i traktorn och tittar upp mot himlen, ber till den store om att regnet ska låta vänta på sig och kollar lantbruksvädret i sin smartphone 3 gånger i minuten.

Hans kropp går också in i någon slags dvala. Eftersom han inte hinner varken äta, sova eller skita (de gånger han inte av nöd måste göra det i traktorn) så måste den helt enkelt vänta några veckor och liksom gå på sparlåga tills vårbruket är över.

När det äntligen ÄR över kan Bonden pusta ut och vila upp sig. Några timmar. Sedan är det nämligen dags att gå över alla stängsel så att man kan släppa ut djuren, ta hand om allt man försummat under vårbruket, börja äta, skita och sova igen samt ladda för första skörden som strax är på gång. Och följs av andra skörd. Och tredje skörd. Och höstbruk…

Livet som Bonde är fantastiskt. På riktigt!

 

25 svar på ”Bönder, trans och vårbruk!

 1. Pingback: Bondeliv | Blog | Bönder, trans och vårbruk

 2. Du som är extepert: Häromkring (smålandskusten) så plöjer nästan alla på hösten. Hur kommer det sig att ni plöjer på våren? Beror det på vilken typ av jord det är, vad man odlat åter innan eller nått annat spännande ?

  • Jordart spelar in en hel del på om den är lämplig el inte att plöja på våren
   Lerjord är mindre lämpligt att plöja på våren pga att den torkar ut och blir hård när den fuktiga uppvända jorden torkar så det är stor risk att det inte kommer och kunna börja växa nåt
   Men har du däremot lite mer grusig/sandig jord så blir ju inte den hård på sammavis när den torkar efter att den är plöjd

 3. Ja, jag tycker att bondmoran kan ju hjälpa till med att plocka sten, jag med. Men om du springer framför traktorn så går det fort också… :-). Vem vet, du kanske kan tappa 10-20 kg på kuppen… 🙂
  Appropå att röra på sig. Hur gick det med Zumban? Fick du inte komma tillbaka igen? *hoppar undan* 🙂

 4. Haha, precis så där är vårbruket! Känns mycket bekant det där med att ”pusta ut och vila upp sig. Några timmar.” 🙂 Vila är överskattat. Läkaren frågade mig idag om jag brukar ha semester, jag måste ha sett ut som ett frågetecken för han fortsatte med ”Vet du vad det är?” 🙂

 5. härlig läsning för den som längtar tillbaka(jag). den skulle vara idealisk i skolorna, barn idag tror att kött och spannmål tillverkas i butiken

 6. *lol* jag ser att vi inte är riktiga bönder än
  Vi har definitivt inte fått nån säd ner i jorden, men det kan ju bero på att det går knappt att odla här.
  Men min man säger ändå att vila får han göra när han dör så liiiiite likheter är det kanske

 7. Pingback: Vårbruket 2015 - Svenska BM-klubben

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *