Jokkmokks marknad 2012

 

DAG 1 DEL 1. DROGFRI? KNAPPAST…

Jag är fullknökad med piller och alla sorters medikamenter just nu. Sitter på planet mellan Växjö och Stockholm med min kära Babbelpelle. Fick precis fika.

image

Sedan blir det ny flygning från stockholm till Luleå och sedan buss de sista 20 milen till Jokkmokk.

Mina öron kommer ha vissnat, ramlat av och flytt till Långtbortistan innan vi är framme. Jädrans vad han babblar…

image

Jag är som en zombie fullknökad med Ipren, Alvedon, Kanjang, Silver, C-vitaminpiller, Honung, halstabletter och nässpray.

Och appropå nässprayen… I går köpte jag en annan nässpray än Nezeril som jag brukar köpa.

image

Men jag sprutade ett sprutt i varje näsa (ja, jag har två näsor…) och ingenting hände. Skällde och gormade en stund över skitsprayen som inte funkade tills jag märkte att jag inte tagit av locket….

Då fick jag säga förlåt till stackars sprayen som oförskyllt fick heta både det ena och det andra.

Sen funkade den kanon. Mentholen stack som en raket rakt up i hjärnan och jag fick ett ”white light moment” där för en stund. Men hjälpte gjorde den.

Nu ska jag passa på att sova en stund. Babbelpellen får hitta någon annan att terrorisera…

DAG 1 DEL 2. HÖJDEN AV DUMHET!

Hur dum får man vara egentligen? Finns det någon maxgräns för när man borde spärras in och genomgå ingående undersökningar för att se om det finns några små fragment av en hjärna där inne?

Eller om alla hjärnceller flytt fältet för att de tycker att det är bortkastad tid att vara där inne när de aldrig kommer till användning ändå?

Jag funderar på om jag i så fall kan vara en av dem som borde genomgå en sådan undersökning…

Det har ni säkert tänkt ett flertal gånger redan. Men nu är jag också inne på er linje.

Vet ni vad jag har gjort? Syndernas synd och det värsta ni kan tänka er…

Jag har åkt hemifrån utan en nagelfil i väskan!!! KAN NI FATTA!!!

Hur kan man bara göra något så dumt???

Jag borde spärras in. På livstid!

DAG 1 DEL 3. SJUKSKÖTERSKA??? I JOKKMOKK???

Det blir aldrig tråkigt när Babbelpellen är med, så mycket är säkert i alla fall!

Vi ska ju bo hos en kompis till mig i Jokkmokk och Babbelpellen frågade om hon hade en renfarm? Haha skrattade jag och berättade att hon läser till sjuksköterska.

– Sjuksköterska?? I Jokkmokk?? Då får hon inte mycket jobb för där är det ju bara renjakt som gäller!

Hahahahaha… Gullunge!

Nu är vi framme i Jokkmokk snart efter 1 tim flyg till Stockholm sen 1,5 timmes flyg till Luleå och nu 3 timmar buss till Jokkmokk.

Jädrans vad snö här är!!

Babbelpellen konstaterade nyss att ”nu har vi allt tagit oss vatten över huvudet mamma…”

Jo kanske det. Eller snö i alla fall…

DAG 1 DEL 4. SOLNEDGÅNG…

Nu är klockan ett och solen håller på att gå ner…

image

DAG 2 DEL 1. FLYTANDE HONUNG…

Det kommer längre inlägg senare men jag måste bara visa er min FLYTANDE honung jag köpte på marknaden idag…

Det var ”mildväder” idag och bara -19 grader så jag förstår inte hur det kunde bli så här:

Watch this video on YouTube.

Hur ska det gå om jag köper det imorgon? Det ska bli – 40 inatt och hålla sig kallt över helgen.

Då kommer jag ju få stoppa i hela burken i tekoppen.

DAG 2 DEL 2. VINTERKLÄDER! TRODDE VI…

Vi har lite olika syn på det där med varma kläder märkte vi när vi skulle börja klä på oss i morse. Jag och Babbelpellen plockade fram våra värsta vinterkläder och tyckte vi var duktiga. Min vän Jokkmokkskan som vi bor hos bara tittade på oss med en blick som sa ”ni med mig skämta aprillo?”

Sedan bytte hon ut våra plagg ett efter ett. Från strumpor till tröjor och långkallingar. Babbelpellens och mina vinterskor/vinterstövlar bara skrattade hon åt och fram åkte nya skor till oss båda.

Tack och lov kan man väl säga… Det dröjde inte länge förrän vi förstod att vi inte hade kommit långt i våra kläder.

Det var ju varmt här idag, bara -19, så imorgon kommer vi få klä på oss mer. Just nu är det -30 men det skulle krypa ner mot -40. Brrr…. Vi har is på insidan fönstren i vårt sovrum…

Babbelpellen har åkt hundspann idag. En liten film här:

Watch this video on YouTube.

Sedan var vi på renrejs. Alltid lika kul!!! Här kommer två filmer:

Watch this video on YouTube.

Watch this video on YouTube.

Tyvärr filmade jag inte en kul sak som hände. En av renarna rymde mitt under rejset. Han följde inte banan utan hoppade över plasten och sprang i full fart över sjön och upp i skogen. Med en stackars belgisk tjej på släden bakom. Jösses vad vi skrattade…. (jag antar att inte tjejen på släden skrattade lika mycket….).

Men hon kom tillbaka på scooter lite senare så ingen skada skedd.

Nu ska jag och Babblis sova och ladda för ny marknadsdag i morgon. Ska försöka bättra mig med bloggandet med. Det blev alldeles för dåligt idag!! Sorry!!

DAG 3 DEL 1. KALLT SOM HELSIKE!!

Såg på facebook att ni där hemma gnäller över kylan… Brrr -11 grader, fy vad kallt – 13 grader. SKIT PÅ ER!!! Här har det legat på mellan – 40 – 45 i natt och nu ligger det på -36. DET är kallt!!

Fönstret i vårt sovrum ser ut så här:

Jag hade ett glas vatten stående i fönstret, tog en klunk och trodde halsen skulle frysa till is… Jesus Amalia vad kallt det var. Dessutom hade jag precis knaprat halstablett och ni vet hur det känns med kallt vatten efter en halstablett…. Som att köra upp en istapp rätt upp i hjärnan ungefär.

Very skönt!!

Vi gick ju på marknaden igår, helt övertygade om att med så här mycket kläder kommer vi inte kunna frysa…. Eller hur… Vi fick gå in och värma oss en stund i grillkåtan. Mysigt värre 🙂

Att ta av sig vantarna när man ska betala något är inte kul!!! Händerna hinner verkligen frysa till!! Idag blir det fingervantar under tumvantarna så man kan ha något på sig när pengapungen ska upp.

När man äter får man hålla vantarna på. Babbelpellen hade tjocka fingervantar men det hjälpte inte.

Tillslut var han stelfrusen om händer och fötter så vi fick ställa honom inne på ica så han fick tina upp och under tiden fick jag gå och köpa nya stövlar, strumpor och vantar till honom. Jokkmokksstöveln, ullstrumpor och skinnvantar. Där rök en tusenlapp. Jag fick köpa en ulltröja till mig själv med och där rök en tusing till. Det är dyrt att inte frysa här uppe….

Nu ska vi ut igen. Igår var det bara -19 så det var ju milt. Men just nu ligger det runt -37 så jag undrar hur vi ska få plats med alla kläder på oss idag.

Men trots kylan så står jag fast: Här är UNDERBART!!!

DAG 3 DEL 2. STRIPTEASE I JOKKMOKK TAR SIN TID

Det måste vara kylan som tar på en…. Jag är totalt slut!!! Vi har ändå tagit det lugnt idag. Gick inte ut förrän vid strax efter 11 och kom hem vid tretiden. Softade lite och käkade mat och sedan slocknade jag vid sextiden och sov till nio. Var vaken en timme och nu har jag gått och lagt mig igen för natten.

Veka folk från söder, tänker de säkert de andra. Och de har rätt! MY GOD, det tar på krafterna bara att klä av och på sig alla kläder man behöver. Kolla bara, här kommer en stripteasefilm som Babbelpellen tog på mig när vi kom hem från marknaden idag.

Watch this video on YouTube.

Fattar ni eller?? Lager på lager får liksom en helt ny innebörd. Det känns som om man aldrig ska bli klar när man klär av sig.

Babbelpellen var envis som en gammal get idag när han skulle klä på sig och hävdade bestämt att han inte alls behövde tre par strumpor och tre tröjor osv. Så jag körde den gamla beprövade metoden som är så populär och uppskattas av alla barnpsykologer och pedagoger:

Hota och tvinga.

GÖR SOM JAG SÄGER SKITUNGE ANNARS FÅR DU INTE SPELA CS NÄR DU KOMMER HEM!!!

Det funkade.

Alla kläder åkte på i ett nafs och vi gick ut på marknaden.

Jag ska berätta mer i morgon för nu är jag död och det är så jobbigt att skriva då.

Nattinatti 🙂

DAG 4 DEL 1. SISTA DAGEN – KALLT!!

Självklart var vi på renrejset även i går. Det får man ju bara inte missa. Det är lika kul varje gång!! Roligast är när de far av med buller och bång och slädarna välter. Tyvärr blev det inte så när jag filmade.

Här kommer lite renrejsfilmer om ni vill se:

Watch this video on YouTube.

Watch this video on YouTube.

Watch this video on YouTube.

Igår var det -37 på förmiddagen när vi gick ut på marknaden. Lite småkallt med andra ord. Fördelen var ju att eftersom jag är totalt genomförkyld så frös snoret till is i näsan innan jag hann mer än fem steg utanför dörren…

Mina lungor uppskattar dock inte kylan. Så fort jag går utanför dörren så har jag en stor flodhäst som sitter på bröstet och vägrar gå därifrån! Enveten jäkel…

Jokkmokkskan som vi bor hos håller på att sätta en ny modetrend när det gäller ögonfransar:

Tjusigt, eller hur!!

Babbelpellen tycker det är helcoolt här (och han har såklart rätt). Det roliga är att han även tycker att utställningarna är helcoola. Hur många tioåriga grabbar tycker det liksom? Han har tagit 500 bilder bara på samernas hantverk. Han talar om för dem hur fantastiskt fint det är och hur duktiga de är. Gullrumpa!

Han har köpt en träskål och en träsked:

Och en jättefin kniv som han är mäkta stolt över:

Jag sa precis till honom att det är dags att klä på sig för att ge sig ut på marknaden igen. Sista dagen idag för i morgon åker vi hem.

Idag är det ännu kallare än i går så han protesterar lite men när vi väl fått på oss alla kläder (det är det som är jobbigt) så är det inga problem. Kanske vi kan åka bandvagn idag, de var inte där i går tyvärr.

Jag hade lovat honom att åka helikopter över Jokkmokk men dessvärre kör de inte för det är för kallt. Skit också!!

Nu ska vi ge oss ut i kylan igen!

DAG 4 DEL 2. SÄNGLÄGE – CHECK!

Nu ligger jag i sängen igen. Vi har så klart varit på marknaden idag igen. När vi kom hem sov jag i soffan en stund. Sedan flyttade jag mig till sängen och sov ett par timmar igen. Nu är kl tio och jag har gått och lagt mig.

DET ÄR NÅGOT SOM INTE STÄMMER HÄR!!!! Jag menar, jag är kvällsmänniska! Eller nattmänniska rättare sagt. Men inte här inte. Jag är helt död när kvällen kommer.

Och förlåt mig men jag är inte ens sugen på att blogga….. Hemma vill jag blogga hela tiden och jag kommer på massa saker jag vill skriva om. Jag VET att sista dagarna har varit skittrista här inne och att min blogg varit tråkigare än ett möte med försäkringskassan men jag lovar att bättra mig så fort jag kommer hem igen.

Det är något med luften här uppe som gör att all energi går åt till viktigare saker… Som att käka souvaskebab, eller åka hundspann.

FÖRLÅT!!!

I morgon är det hemfärd (tyvärr, jag trivs så underbart bra här uppe) och vi ska vara hemma i Växjö igen vid halv åtta på kvällen ca så om jag inte hör av mig innan dess så lovar jag i alla fall ett inlägg när jag kommit hem.

Jag har lite mer jag vill berätta om min kära Tony Irving också. Jag är inte riktigt klar där…

God natt på er!

HEMFÄRD!

Jaha. Så var vi på väg hem till Småland igen. Babbelpellen vill inte alls åka hem… Trots kylan har han tyckt att det har varit underbart här uppe. Jag håller med honom men mina lungor håller inte med riktigt dock. De hade hellre stannat kvar hemma i Småland. Det var ju inte så smart att ryka på värsta förkylningen dagen innan vi skulle åka.

Nu är det knappt tre timmar buss till Luleå som gäller först o främst. Jag snarkandes och Babbelpellen babblandes i vanlig ordning. Jag laddade honom med en påse grillchips och en flaska dricka så han klarar sig en stund.

Det blev många bussar från Jokkmokk till Luleå idag så vi hamnade på en buss o resväskan på en annan. Måtte den inte komma bort… Babbelpellens träskål o träsked och hans nya kniv ligger ju där. Och så har vi köpt massa go souvas och rökt reninnanlår, kaffeost, jägarsaft, vackra ljuslyktor och glas, och såklart min varma goa och SNUSKIGT DYRA ulltröja.

Så om den resväskan kommer bort så kommer jag ställa till ett sånt liv så de tror att fjärde världskriget har börjat. Inget snack om saken.

Så för allas trevnad så bör den vara på plats när vi kommer fram!

JUST MY LUCK…

Efter att ha suttit på Luleå flygplats i några timmar o haft VAAAAANSINNIGT roligt (så roligt man kan ha på en skittrist flygplats) så fick vi just reda på att planet vi skulle med har gått sönder… Så vi får vänta på ett nytt plan och blir ca fyra timmar försenade från Luleå vilket gör att vi missar vårt flyg till Växjö.

Sååå det lär bli övernattning i Stockholm o flyg hem i morgon. Jag är skittrött och vill bara hem men Babbelpellen är överlycklig… Suck. Finns det ingenting som tar ner humöret på den ungen?

Han sa nyss att ”SAS gav mig en räkmacka. Alltså älskar jag SAS.”
När han fick höra att vi dessutom ska övernatta i Stockholm blev han ännu lyckligare. ”Först Jokkmokk och nu Stockholm. Fattar du? Det är ju Sveriges huvudstad. Det kan inte bli bättre.”

Åh. Det är tur att han är med för annars hade jag gått o dränkt mig i toaletten (det finns ingen pool här).

Nu sitter han och äter räkmacka o babblar som aldrig förr. Pust…

image

TRASIGA OCH KROCKADE FLYGPLAN!

Jaha, så vet man att Bondmoran är i Luleå…. Hur man vet det? Jo för att det osannolika händer. Först var det ju vårat ordinarie flygplan som fått fel på mekaniken och de lyckades inte laga det så de skulle flyga hit ett nytt plan från Stockholm.

Efter ett par timmar fick vi höra det mest otroliga. Det NYA planet som vi skulle åka med har blivit påkört av en truck och är nu sönder. Så vi fick ytterligare förseningar och en reparatör ska nu flygas hit istället. Ny avgångstid är 23.15.

Nu ruttnade till och med Babbelpellen och hotade att stämma SAS och anlita de bästa advokater som gick att hitta.

Det verkar vara lite antingen eller med min kära Babbelpelle, Just nu är han sjukt trött och försöker sova på några stolar här på flygplatsen men det går inte. Hans Stockholmsvistelse som han tyckte verkade toppen när han fick reda på det är inte lika lockande längre med tanke på att vi kommer komma dit mitt i natten och åka därifrån tidigt på morgonen. Antar jag. Vi får inte reda på någonting förrän vi börjar närma oss Arlanda och de vet exakt när vi kommer.

Vi har sjukt tråkigt!!! Släng in lite roliga kommentarer till oss nu så vi har något att göra!!

ATT MÖRDA EN TRUCKFÖRARE!

Babbelpellen och jag har en fråga till er. Får man skitlångt fängelsestraff om man mördar en truckförare?

Om man sedan EFTER att man mördat truckföraren, kapar ett flygplan i Luleå (man kan ju ta något man hittar som står och skräpar någonstans) och kör med det till Växjö, får man längre straff då? Eller får man det förkortat för att man räknas som ”beng i ballongen”?

Vi behöver omgående svar!!!

AKTA DIG SILBERSKY

Det här är helt sjukt!! Efter gårdagens förseningar och tabbar blev det en natt på hotell i Stockholm. Nu sitter vi åter på flygplatsen och väntar på vårt nya flight.

Som är försenat…

Mitt emot oss sitter Leif Silbersky. Jag tänkte först tala om för Babbelpellen vem det var men jag tog mitt förnuft till fånga som tur var. Babbelpellen är fortfarande fast besluten att stämma häcken av SAS och även den stackars truckföraren som körde på vårt plan. Så om jag hade sagt att Silbersky var en framstående advokat så hade nog min käre Babbelpelle haffat honom direkt och tvingat honom att föra vårt mål vidare. Gratis. Och Silbersky hade inte haft något val. Det har man aldrig när det gäller Babbelpellen.

Så jag borde få en fet belöning av Herr Advokaten.

Tio- femton mille räcker. Vad sägs? Har vi en deal herr Silbersky?

 

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.