Pennor och åter pennor

OBS!!!! Från och med nu så får alla ni målartokar hänga med på min andra sida som ni hittar HÄR. Där får ni bättre info, mer info och MÄNGDER med tips 🙂 

 

Denna sidan kommer bara handla om pennor!! Du behöver inte skaffa massa dyra pennor det första du gör. Det går lika bra att måla med vanliga enkla pennor som ungarna haft. Men om du vill beställa nya, fler eller helt enkelt bättre pennor så ska du få lite tips och råd här.

Första tipset är att gå med i facebookgruppen, där får ni mängder med tips och har länkar och info om MÄNGDER med pennor. Ni hittar gruppen HÄR.

Vad som kan vara bra att veta är det finns olika typer av pennor.

Träpennor: Är helt enkelt pennor i trä med ett stift inuti. Som en blyertspenna fast med färg. Det finns oljebaserade och vaxbaserade. Träpennor är ofta lätta att blanda och skugga med.

Tuschpennor: vet ni ju så klart vad det är… Det finns tjocka och tunna, vattenbaserade och alkoholbaserade. Vanliga tuschpennor är svåra att skugga med då de inte gärna vill blanda sig. Men det finns lite bättre varianter som går att göra fina blandningar med. Vi kommer till det senare.

Gelpennor: De är som en bläckpenna fast det kommer liksom mer bläck ur dem. Otroligt sköna att måla med!! Jag älskar gelpennor och de ger ofta en härlig flödande färg.

Akvarellpennor och akvarellfärger: Det är helt enkelt färger som du kan måla med även med vatten. Pennorna målar du med antingen direkt på pappret och sedan kan du använda pensel och vatten att smeta ut och tunna ut med. Om du vill… de går även att använda torra så klart. Du kan även doppa spetsen i lite vatten.

Pastellkritor: Jag har inte använt dem än så jag kan inte säga så mycket om dem men ni minns säkert pastellkritorna från skolan? Lite kladdiga och kletiga men ger härliga färger och är lätta att blanda med varandra bara genom att gnugga med fingrarna.

Jag ska lägga ut länkar till var man kan köpa pennorna nedan eller tipsa om butiker som har dem men vill ni surfa runt själva och grotta ner er i alla härliga pennor på Penstore HÄR eller på Skapa mer HÄR eller fynda ordentligt på Fyndiq HÄR. Har man tur kan man ju hitta något på Tradera också HÄR. 

Riktigt bra priser på kvalitetspennor och dessutom snabba leveranser och trevligt bemötande får ni HÄR. Där har jag köpt mina favoritpennor 🙂

Här nedanför kan ni läsa och se bilder och filmer på alla pennor jag använder. Eller så går ni direkt till den kategori som ni vill läsa om så slipper ni scrolla igenom allt.

Ni hittar
Träpennor HÄR
Tuschpennor HÄR
Gelpennor HÄR
Akvarellpennor, vattenfärg och pastell HÄR

TRÄPENNOR (Färgpennor):

sense träpennor målarböcker för vuxnaSense träpennor: Billiga och enkla träpennor. Dessa var de första jag köpte och de funkar helt ok. Men eftersom jag har ont i mina leder så tröttnade jag snart på att använda dem eftersom de är hårda att måla med och inte ger så mycket pigment (färgen blir alltså rätt svag). Men vill man ha något billigt så duger de tills du tröttnar 😉 Nackdelen är att de kan gå av när du vässar dem och du får vara försiktig så du inte tappar dem i golvet.

Finns att köpa i leksaksaffärer, mataffärer osv. Finns även på Staples HÄR.

 top model träpennorTop Model Träpennor: En helt okej träpenna faktiskt. Mjuk att måla med och ger hyfsat pigment. De finns i olika varianter. Basic i basfärgerna, Hår och Hud som har riktigt bra färger för just detta, samt Neon och Trendy. Finns i leksaksaffärer bland annat. Även på en del citygross osv. Finns annars på nätet och ni hittar basic HÄR och hår och hudfärgerna HÄR.

målarblogg polychromosFaber Castell Polychromos : Dyra… men FANTASTISKA!! Jag investerade i ett helt set med de här pennorna för jag ville ha bra pennor som man inte behövde trycka så hårt med (fick ont i handen) och som jag kunde lära mig att skugga och tona med. De är verkligen helt underbara! Mjuka och sköna att måla med och ger rejält med färg/pigment. Jag köpte ett 120 pack och det är dyrt… Just nu på rea dock och ni hittar dem HÄR eller HÄR. Men det finns även mindre pack och man behöver ju inte ha alla. Om man inte är som jag… Och ångrar sig om man inte tar allihop. Vill man ha ett mindre set så finns de i 36-set HÄR eller så finns de HÄR De finns i 24-set HÄR eller så finns de HÄR.

De är oljebaserade och man kan alltså blanda och tona dem med en tops eller en pappersstompf doppad i lite vanlig babyolja. Dessutom går de att sudda med vanligt suddigum. Väldigt praktiskt när man målar utanför pga en korvhund som hoppar upp i knät mitt i målningen….

Du behöver inte vara orolig att de går av när du vässar och du kan måla läääänge innan du behöver vässa igen. De räcker otroligt länge!! Dryga som bara den.

Mina har jag numrerat med små lappar och gjort en färgkarta till så jag får lätt översikt över färgerna. För jag är så sjukt smart!

En liten film får de också för jag gillar dem så mycket:

Watch this video on YouTube.

TUSCHPENNOR:

målarblogg sense duoSense duo:  En billig tuschpenna som dock är helt okej. Den har en tjock udd i ena änden och en tunn udd i andra änden. Visst kan det bli lite randigt när man målar med dem, speciellt om det är ett papper som suger åt sig mycket men jag tycker ändå att de är värda sitt pris (eftersom de är billiga…). Det är ingen penna man målar superpilligt med och jag undviker helst stooora färgläggningar just pga det kan bli randigt. Men som sagt. Helt okej penna. Finns i 24 pack i många leksaksaffärer eller mataffärer eller så finns de HÄR.

målarblogg kärnan penselPenselfiberpennor, Kärnan: Också ett set med billiga pennor. De är sköna att måla med men de blöter ner pappret rätt så bra så man får inte vara för långsam när man målar. Speciellt inte om man har ett papper som suger åt sig mycket. De funkar bättre på blankare papper. Helt ok annars och som sagt, billiga.

Finns att köpa i matbutiker, leksaksbutiker eller HÄR.

tvillingfiberpennor kärnan målarböcker för vuxnaTvillingfiberpennor, Kärnan: Också billiga tuschpennor, jag är inte speciellt förtjust i dem tyvärr. De är rätt så rejält blöta och pappret luddar sig rätt mycket när man målar med dem. Kan inte rekommendera dem tyvärr. Men visst, de är billiga. Finns också i mataffärer, leksaksaffärer och HÄR.

stabilo 88 målarböcker för vuxnaStabilo tusch: Det finns två varianter (kanske fler men dessa känner jag till). Stabilo 88 som har en tunn spets, perfekt för små detaljer men går även att måla lite större ytor med. Stabilo 68 som är lite tjockare och perfekt till lite större ytor.
Jag ÄLSKAR Stabilo-pennorna!! Det blir inte randigt, det blir en härlig och klar färg av dem och de är sköna att måla med. Ingen jättedyr penna utan lite mitt emellan. Min favorittuschpenna än så länge.
Ni hittar ett paket med 20 st av 68 (den tjockare) HÄR och ett 20-pack av 88 (den tunnare) HÄR.

målarblogg brightBright Office: Den kanske finns i olika tjocklekar? Men jag har den tunna utav dem (0,4mm) och jag tycker att det är bra pennor. De ger bra färg och är sköna att måla med. Får jag välja så gillar jag Stabilo bättre, de flyter skönare mot pappret tycker jag och så gillar jag att de är så långa. Men dessa är också bra pennor, absolut! Perfekt till små detaljer men funkar till lite större med. De finns att köpa på ICA bland annat. Finns säkert på nätet också men hinner inte leta rätt på någon länk just nu.

faber castell pitt artist pen målarböcker för vuxnaFaber Castell Pitt Artist Brush: Jag har precis beställt hem dessa för de är helt fantastiska!! De är vattenbaserade penselpennor och går att blanda med varandra, ger inga streck när man målar. Jag har sett fantastiska bilder målade med dessa pennor. Så nu längtar jag verkligen tills de kommer hem!
Finns att köpa i 60-set som jag köpte, billigast HÄR och det är också enda stället i Sverige som säljer 60-set. Annars finns de i 48-set billigast HÄR eller så finns de HÄR eller i 24-set billigast HÄR eller så finns de HÄR.

touch twin marker brush marker
Touch Twin Marker / Twin Brush Marker: Jag har bara testat två stycken av dessa pennorna (en vit och en svart) för att se vad jag tycker om dem och jag gillar dem! De är sköna att måla med och ger härliga färger med fin lyster. De går även att tona och blanda med varandra. Det kräver nog lite övning för att få det riktigt bra men det är det värt!
Den vita har en jättebred spets i ena änden och en penselspets i andra. Superskön att måla med och med penselspetsen går det att göra både breda och mycket smala linjer.
Den svarta har en mediumbred spets i ena änden och en smal spets i andra. Även om denna är smalare så tycker jag att båda två är lika bra till små detaljer.
Måste jag välja bara en variant så väljer jag alltså den svarta pennan.
Jag gjorde en liten enkel film när jag testade dessa båda pennor, ni kan se den här nedanför. Dessa finns att beställa HÄR eller HÄR.

Watch this video on YouTube.

GELPENNOR:

målarblogg öbSense Gelpennor: Helt ok gelpenor! Sköna att måla med och fina färger. I det här paketet finns både vanliga basfärger, neonfärger, glitterfärger och metallicfäger. Enda nackdelen med gelpennor är väl att de tar slut fort… Kanske för att jag använder dem så mycket 😉 Finns på ÖB bland annat.

målarblogg lidlGel Pens United Office: Mina absoluta favoriter när det gäller gel-pennor. Såååå sköna att måla med och det kommer rejält med gel från pennan. Härliga färger i både bas- neon- glitter- och metallfärger. LOVE THEM!! Jag köpte dem på Lidl när de hade erbjudande för ett par veckor sedan men de tog slut redan dagen efter så de var populära. Jag hoppas att de kommer in igen, jag säger till er i så fall. Har tyvärr inte hittat någon nätsida som säljer dem.

AKVARELLPENNOR, PASTELL mm:

målarblogg silkyCreative Colors Silky Twisters: Jag vet inte vilken kategori jag ska sätta dessa egentligen… Det är gelkritor som går att använda torra, som pastell eller med vatten som akvarellpennor. De är helt underbara att måla med!! De glider så otroligt lätt på pappret! Som en krita med glidslem på… typ… Inte för att jag testat kritor med glidslem men ni förstår tanken. Enda nackdelen är att de har en väldigt trubbig spets så det går inte att måla på små ställen. Men då kan man istället använda vatten och pensel så funkar det också.

Kolla på båda klippen nedanför så ser ni vilka olika sätt man kan använda dem på 🙂

Finns att köpa på Panduro.

Watch this video on YouTube.

Watch this video on YouTube.

kärnan vattenfärg metallic
Kärnan Vattenfärg Metallic: Billiga vattenfärger som jag inte hade så stora förväntningar på men de är helt underbara!! Helt suverän metallic-effekt på dem och det går att måla över igen för att få starkare färg (alltså lätta att skugga med) och de går även att måla över med ny färg om man ändrar sig eftersom de täcker riktigt bra. De finns säkert att köpa i leksaksbutiker osv men jag beställde mina HÄR.

Denna bilden håller jag på med och steampunkälvan är målad med dessa färger 🙂

C360_2015-09-19-19-16-01-020

akvarell

Faber Castell Albrecht Dürer Akvarellpennor: Det är en härlig känsla att måla med akvarell! Dessa pennorna kan man måla med torra och om man sedan vill så kan man pimpa till bilden genom att tillsätta vatten med en pensel och få den härliga akvarellkänslan. Finns till bra pris i flera olika storlekar på set eller en och en HÄR Ni hittar dem även HÄR. Lite längre ner hittar ni en videojämförelse mellan dessa och två andra akvarellpennor.

caran d'ache museum akvarell
Caran d’Ache Museum akvarellpennor: De här står högst upp på min önskelista!!! Rolls Roycen när det gäller akvarellpennor enligt de flesta och även enligt mig. Såååå jäkla mjuka och sköna att måla med och ger rejält med pigment. Det ligger en video längre ner där jag jämför dessa med två andra akvarellpennor. De är dyra men fy tusan vilka pennor!!! Finns att köpa HÄR eller HÄR.

cretacolor marino akvarellpenna
Cretacolor Marino Akvarellpennor: En mjuk och skön akvarellpenna som ger bra pigment. En videojämförelse med denna och två andra ligger här under. Finns att köpa HÄR.

Här kommer en VÄLDIGT enkel video där jag jämför de tre ovanstående akvarellpennorna. Faber Castell Albrecht Dürer, Cretacolor Marino och Caran d’Ache Museum:

Watch this video on YouTube.

pastellFaber Castell Pitt Pastell är pastellkritor fast i pennor. Så gillar man att måla med pastell och kunna smeta ut och blanda med fingrarna eller med stompf så är det här ett perfekt alternativ! Finns i olika set till bra pris HÄR.

 

»crosslinked«