Målartips, skugga, blanda och lek

OBS!!!! Från och med nu så får alla ni målartokar hänga med på min andra sida som ni hittar HÄR. Där får ni bättre info, mer info och MÄNGDER med tips 🙂 

 

Här kommer jag lägga in tips om hur jag gör när jag försöker lära mig att skugga, tona och få till fina bilder 🙂 Det behövs ju absolut inte – vi målar för att vi tycker att det är roligt och att det ger oss ro i själen. MEN… jag vet att många vill mer när man väl kommer igång och det är roligt att få bilderna så vackra man kan.

Gå gärna med i min Facebookgrupp för målartokar där ni får massor med tips och kan be andra om råd. Ni hittar gruppen HÄR.

Ibland väljer jag att måla en naturtrogen bild där jag försöker skugga och tona så det blir fint. Ibland skiter jag fullständigt i det och bara målar på med första bästa penna. Bara för att det är roligt och jag blir glad och lugn av det.

Men om ni vill prova så kommer lite nybörjartips här.

OBS! Att skugga och tona är lättast med träpennor eller akvarellpennor. Riktigt bra träpennor är till exempel
Faber Castell Polychromos som ni hittar billigast HÄR
Eller om ni gillar akvarellpennor så har ni till exempel
Faber Castell Albrecht Dürer Akvarellpennor som ni hittar billigast HÄR.

Vanliga tusch eller gelpennor är väldigt svåra att blanda och tona. Det finns superbra tuschpennor dock som går att göra fantastiska bilder med.
Till exempel: 
Copic Markers som finns på Penstore HÄR 
Promarkers som finns på Adlibris HÄR eller på Penstore HÄR 
Faber Castell Pitt Artist Brush som finns på Penstore HÄR eller billigast hittar ni dem HÄR.

SKUGGA:
Det stod verkligen helt still i skallen när jag försökte lära mig att skugga. Inte vet jag var jag ska göra ljust och mörkt någonstans, eller hur mycket eller hur lite?! Så jag gjorde helt enkelt så att om jag skulle måla ett äpple så googlade jag bilder på äpplen och kollade var det var mörkt och ljust. Sedan målade jag likadant.

Vad jag märkte var att ibland hamnade skuggorna på vänster sida och ibland på höger osv. Så det bästa är om man bestämmer sig för var ljuset kommer från (solen eller lampan eller vad man nu är i för miljö). Oftast blir det att ljuset kommer uppifrån till höger på mina bilder 😉 Det innebär att de mörkare partierna ska vara på vänster sida och de ljusare på höger eller den del av saken man målar som är närmast ljuset.

Ibland börjar jag med det mörka och ibland med det ljusa. Oftast får jag dock lägga på mer mörkt sedan i efterhand. Jag brukar skugga med både en mörkare nyans av färgen jag använder men lägger ofta på även svart eller mörkbrunt där det ska vara som mörkast.

När det gäller ljust så använder jag även där en ljusare nyans än den jag målar med och sedan även vitt, men en riktigt ljus blå kan också funka.

Ibland märker man i efterhand att man ville ha vitt eller ljusare på ett ställe och då kan man antingen sudda fram vitt (om man har en suddbar penna så klart) eller så finns det vita pennor som går att lägga över det man målat. En penna som funkar även över tusch är en vit gelpenna som finns HÄR.

Här är min första bild där jag försökte mig på att skugga och göra ljusa partier.

målarböcker för vuxna blommor

Blommorna blev väl inte helt rätt eller helt bra men bladen blev rätt så ok tyckte jag.

Här är en bild till som jag gjort och jag kan förklara arbetsgången på denna.

C360_2015-09-20-20-20-20-605

Om vi börjar med hatten så målade jag först hela hatten ljust lila, sedan bestämde jag att ljuset ska komma från höger, det innebär att vänster ska vara mörkare. Så jag målade hårdare med pennan på vänster sida och även ner mot marken på höger sida. En liten mörkare rand längs med ytterkanten på hatten eftersom den böjer sig där och borde ge lite skugga. Även nederkanten på hatten fick lite mörkare lila.

Sedan tog jag en jättemörk lila som nästan är svart och gjorde försiktigt ytterligare lite mörkare längst ner mot marken på båda sidorna. Sist så tog jag ett sudd och suddade en aning mitt på högersidan eftersom jag tyckte att jag ville ha ännu mer ljus där.

Om vi tar skivorna under svampen: Började igen med mycket ljus lila över alltihop, sedan en mörkare lila (eller samma penna fast mer tryck) på högerkanten på varje skiva. Alla skivor är dessutom ljusare på högersidan och mörkare på vänstersidan. Sist men inte minst åter igen den mörklila/svarta med en svag och smal kant längst in på varje skiva.

När det gäller foten så är det samma teknik som på hatten. Dock gjorde jag inte foten ovanför ringen ljusare (eller bara en aning) för jag tänkte att ljuset kanske inte kommer åt där ändå…

Tänk också på att ingenting är helt och hållet färgat i samma nyans. Allting har olika nyanser och variationer i ljust och mörkt.

animorphia fågel målarböcker för vuxnaDenna bilden har jag målat med Faber Castell Polychromos och jag har fått flera frågor om hur jag gjorde när jag skuggade den. Detta är första gången jag verkligen vågat skugga ordentligt med svart så jag gjorde en liten kort film på hur jag gjorde. Ni kan se här:

Watch this video on YouTube.

Här kommer ännu en film om att skugga, här skuggar jag med färger då jag börjar lära mig mer och mer om skuggor. Jag har förstått att skuggor i stort sett alltid är kalla och att man kan skugga med motsatsfärger. Men jag berättar mer om det i filmen 🙂

Watch this video on YouTube.

Ett tips jag kan ge er är att måla av riktiga bilder.

Om ni har dator med bildredigeringsprogram så kan ni lägga in bilden där, göra om den till svartvit, ljusa upp den ordentligt och sedan skriva ut den. Då kan ni måla på den bilden medan ni tittar på originalet och ser var skuggorna ligger och hur starka de är osv.

Har ni inget bildredigeringsprogram så går det att skriva ut en vanlig bild, hålla den mot fönstret och måla av ytterlinjerna, sedan öva på att skugga och göra resten klart. Det går även att lägga bilden ovanpå ett tomt papper och sedan lägga ett karbonpapper emellan och på så vis göra en kopia som man kan öva på.

Här är ett exempel på en bild där jag sparade ytterlinjer, ögon, näsborrar och kanterna på munnen och sedan fyllde i resten själv. Jag lärde mig dessutom massor genom att bara använda gråskala och inte behöva tänka på färger.

min drake

Men som sagt – se er omkring, titta på träden, på blommorna, på prylarna i huset. Kolla på bilder av det ni ska måla för att se hur det kan se ut.

Jag ska lägga in lite videoklipp här så fort jag hinner också och även länkar till olika turorials. Det kommer så fort jag hinner.

TONA:
Det här är också kul! Att tona en kulör över till en annan för att få mer liv i bilden och mer naturtrogna bilder. Även detta är så gott som omöjligt med vanliga tusch och gelpennor men går bra med träpennor och akvarell. Eller de tusch som jag rekommenderade här ovanför.

Det lättaste är att använda flera färger när du ska tona över en färg till en annan. Om du till exempel ska tona en gul till röd så ha gärna en gul, en mörkgul, en orange, en orange/röd och sedan en röd. Måla dem bredvid varandra och sedan tona ut dem svagare mot varandra och efter det över varandra. Man får trixa tills man hittar rätt mängd av varje färg och ibland blir det inte alls som man tänkt…

Här är en väldigt enkel toning jag gjorde på några tickor på ett träd. Det är inte mycket toning, bara en svag övergång från gul till röd. Jag kan visa hur jag gjorde:

målarböcker för vuxna lära sig tona
Först väljer jag ut 5 st pennor som jag vill använda. Från mörkt gul till ljus röd.

målarböcker för vuxna lära sig tona 1Sedan målar jag svagt med den gula pennan över hela tickan.

målarböcker för vuxna lära sig tona 2Efter det lägger jag en röd längst upp, lite kraftigare med den gula längst ner och i mitten lägger jag den mellanorange. Detta för att jag inte ska gå för långt upp eller ner med någon av färgerna så jag inte får plats med den sista.

målarböcker för vuxna lära sig tona 3

Sedan lägger jag de två sista pennorna i mellanrummen och avslutar med ett tunnt lager av den ljusa gula över alltihop för att tona ihop det lite extra.

målarböcker för vuxna lära sig tona 4 Så här blev det när det var klart. Den nedersta tickan blev lite för mörk men shit happens… orkade inte sudda och göra om 😉 Sedan när är naturen perfekt liksom. Inte lika perfekt som mig i alla fall 😉

målarböcker för vuxna lära sig tona klartSå här blev den färdiga bilden. Hur jag skuggat svamparna ser ni längre upp under skuggning. Den rosa nere till vänster kan ni ignorera. Jag gav upp… begrep inte hur den skulle se ut så den fick vara ful helt enkelt.

Här kommer en annan bild där jag tonat alla blommor från en färg till en annan eller från en färg till ingen färg.

(Detta var första bilden jag gjorde med en ny akvarellpenna jag köpte så det är lite missar här och där för jag visste inte hur de funkade riktigt)

blommor

Här kommer en liten film på när jag målar blommor, närmare bestämt dhalior. Jag googlade lite dhalior på nätet och insåg att de kan ha massa olika färger och färgvariationer så jag tänkte testa olika på varje blomma. Jag har börjat med tre olika så här kan ni se hur jag gjorde. Från en nybörjare till en annan? 😉
Pennorna jag använder är Faber Castell Poychromos som är mina absoluta favoritträpennor.

Watch this video on YouTube.

 

Ibland har man pyttepilliga saker som man ändå vill försöka få lite liv i trots att det är svårt att försöka skugga och tona på så små saker. Då brukar jag göra så här:

Watch this video on YouTube.

 

Jag målade en bild med havsbotten som många tyckte var fin och den var sååå lätt att göra. Så här blev den:
målarböcker för vuxna måla havsbotten sköldpadda

Så jag gjorde en video där ni kan se hur jag gjort 🙂

Watch this video on YouTube.

Jag skulle måla frostiga löv häromdagen och märkte att jag inte har en aning om hur man målar så det ser ut som frost! Så jag fick improvisera och så här blev det (den delen till höger):

målarböcker för vuxna måla frostiga löv

Det är svårt att få med på kort hur det blev men det glittrar om dem och det är riktigt fint i verkligheten. Så här gjorde jag:

Watch this video on YouTube.

Jag ska lägga ut lite mer tips här så fort jag hinner 🙂

»crosslinked«