Andra målartips

OBS!!!! Från och med nu så får alla ni målartokar hänga med på min andra sida som ni hittar HÄR. Där får ni bättre info, mer info och MÄNGDER med tips 🙂 

 

Här kommer lite alla möjliga målartips! Har ni förslag på fler saker så säg till 🙂

Först och främst – hur sitter du när du målar? Jag märkte rätt snart att sitta vid köksbordet inte alls funkade för mig… Jag fick ont i nacken och axlarna. Dessutom så fick jag plocka fram och plocka bort mina pennor och böcker hela tiden.

Så jag gjorde mig en målarhörna 🙂 Här sitter jag skönt tillbakalutad och målar i timmar utan att få ont. Jag har en kudde i knät och på kudden ett datorunderlägg där jag lägger min målarbok så kommer den i lagom höjd. Dessutom har jag en helt suverän lampa som går att vrida och vända som jag vill, den ger kalasbra ljus och har dessutom ett förstoringsglas i mitten. För jäkla bra till alla små pluttriga detaljer. Köpt på Jula men jag vet inte om de finns kvar, det var längesedan jag köpte den.

målarhörna

PENNFÖRVARING:

Först hade jag mina pennor stående i plastmuggar men så fick jag lära mig att de allra flesta pennor ska ligga ner för att hålla bra. Så jag gjorde ett skitfult men väldigt funktionellt pennställ… Jag tog en gammal plastlåda (från ett gammalt medicinskåp tror jag) och limmade fast en mjuk matta i botten. Sedan limmade och tejpade jag ihop massa toarullar som blir hållare till pennorna. Så nu kan pennorna ligga ner och jag kan ha dem i färgordning:

pennförvaring

Jag växte snart ur detta pennställ dock… Pennorna lyckades liksom bli fler och fler. Så nu har jag gjort ett nytt pennställ av toarullar och en kundkorg som jag köpt på granngården för 100 år sedan. Typ…

Jag började med att av en pappkartong göra små hyllor som en trappa i korgen. Sedan limmade jag dit toarullarna:pennor förvaring pennställ hemmagjort

Att jag gjorde en trappa är för att när jag har korgen liggande så vill jag inte att de övre pennorna skymmer de undre… Så här ser det ut när den står på mitt bord:

pennställ toarullar

Sedan är det bara att fylla på med alla pennor. Jag har dessutom tejpat ett nummer på varje penna och har en färgkarta för varje färg så att jag lätt kan hitta den penna jag vill ha:

pennställ korg liggande pennor förvaring

pennor förvaring sortering färgkarta

Ska jag måla i ett annat rum eller åka iväg till någon och måla så är det lätt att bara ta korgen med sig 🙂
pennställ hemmagjort korg

MÅLA DINA FOTON:

Det här har jag även skrivit på sidan om skuggor, men jag nämner det här också. Du kan även måla dina egna foton! Det är svårare men ruskigt roligt!

Om ni har dator med bildredigeringsprogram så kan ni lägga in bilden där, göra om den till svartvit, ljusa upp den ordentligt och sedan skriva ut den. Då kan ni måla på den bilden medan ni tittar på originalet och försöker få det likadant 🙂

Har ni inget bildredigeringsprogram så går det att skriva ut en vanlig bild, hålla den mot fönstret och måla av ytterlinjerna och övriga detaljer och sedan försöka färglägga det så likt din originalbild som du kan.

Det går även att lägga bilden ovanpå ett tomt papper och sedan lägga ett karbonpapper emellan och på så vis göra en kopia som man sedan kan färglägga.

Lite saker som kan vara bra att ha och som kan komma till användning när du målar:

*Suddigum… Antingen om du målar med blyerts så klart, eller om du målar med träpennor som går att sudda. Ett smart sudd är en suddpenna som jag köpte HÄR. Lätt att sudda små detaljer eller att sudda fram ett ljusare parti.

*Pappersstompf – det är som pennor fast gjorda i papper. De är perfekta att tona färger med om man använder träpennor eller akvarellpennor. När jag målar med mina Faber Castell Polychromos så doppar jag dem i olja och sedan gnuggar på bilden. Målar jag med akvarellpennor så doppar jag dem i vatten. Finns att köpa på Penstore HÄR eller så finns de HÄR.

*Penslar – om du målar med akvarellpennor så kan det vara roligt att använda vatten till dem och då behöver du penslar så klart. Du kan använda vanliga penslar eller en penselpenna. Finns på Penstore HÄR. På Adlibris kan du hitta vanliga penslar HÄR.

*Tops – tops är smidigt för att smeta ut färg, oavsett om du använder olja eller vatten. Funkar till vissa torra färger också om man inte vill använda fingrarna. Vart du köper tops behöver jag knappast tipsa om antar jag 😉

*Pennvässare – självklart behöver man en pennvässare men det kan man väl ta ungarnas tänker du. Gör inte det… En bra pennvässare kostar inte många kronor och den vässar dels pennorna sylvassa och den förstör inte varken pennan eller spetsen vilket gör att dina pennor håller längre. Jag har en enkel, billig och SJUKT BRA vässare som ni hittar HÄR.

*Fineliner – det här här sjukt bra att ha! En supertunn kolsvart penna för att kunna fylla i linjer eller rätta till ögon eller små detaljer. Jag älskar min och jag köpte den HÄR. Jag har 1mm men det finns olika storlekar.

*Pappersskärare – Jag skär alltid ut mina bilder från böckerna och sparar dem i en pärm. Ett lätt sätt att skära ut bilderna är med en liten pappersskärare. Finns att köpa i bokhandeln eller på Ica Maxi bland annat. Den ser ut som en penna och har ett rakblad längst upp. Väldigt enkelt 🙂

PAPPER för utskrift:
Om du vill skriva ut bilder från gratissidor eller skriva ut egna bilder och måla så kan du så klart göra det på vanligt kopieringspapper. MEN… De är inte superbra att måla på. De suger åt sig mycket tusch och gel, de går inte att använda vatten på och målar du med träpennor så blir det lite grynigt.

Jag använder lite tjockare, blankare papper när jag skriver ut. Antingen 4CC 120g eller Colour Copy 120 – 160g. Det finns säkert andra bra papper men dessa använder jag. Det viktigaste för mig är att det är ett tjockare och blankare papper än vanligt kopieringspapper. HÄR hittar ni 4cc och HÄR hittar ni Colour Copy.

Jag kommer fylla på med tips här allteftersom 🙂

»crosslinked«