Bönder, tjurar, frysboxar och fisar

 

Åhhh… känslan av att vakna på hotell och veta att man snart får äta hotellfrukost!!!

Eller… känslan av att vakna på hotell och magen är som en stor uppblåst ballong som kan spricka när som helst.

Jag föredrar den första känslan men vaknade med den andra känslan.

Pust! Jag körde lite morgongymnastik i hopp om att luften skulle ge sig ut antingen den ena eller den andra vägen – men den tyckte tydligen att en Bondmoremage var en fantastisk plats att vara på. Tydligen var inte Varbergsluften van vid fantastiska Bondmoror så den trängde sig in för att stanna kvar.

Jag gjorde dock ett tappert försök att få i mig lite fralla åtminstone men det är inte lätt att svälja när det redan är proppfullt med luft överallt. Så jag gav upp…

Bonden gick in på rummet och gjorde sig klar för avfärd medan jag sprang upp och ner i trapporna för att försöka bli av med det värsta. Varbergsluften var inte lika förtjust i trapp-maraton som i fantastiska Bondmoror så 200 rapar och lika många fisar senare så kunde vi äntligen checka ut och bege oss mot Växa Sveriges kontor i Falkenberg.

Där träffade vi ett härligt gäng bönder och gav oss iväg mot Vårgårda och första stoppet på Kullingsjö Lantbruk. Vi pratade med en av dem som driver gården och fick lite härlig inspiration. Som mjölkbonde måste man ju alltid försöka förbättra och komma framåt med sin gård och sina djur. Man blir aldrig fullärd och man får alltid inspiration av att träffa andra duktiga bönder.

Något som jag gillade var deras kalvningsboxar där de har sandbäddar som underlag.

kalvbox sand kossa

Det är första gången jag sett det här i Sverige. I Danmark däremot såg jag det på många ställen. (Ni kan läsa om studieresan till Danmark HÄR om ni missade den).

Jag gillade också hur de löst det med storboxarna till kalvarna. De går i en storbox och inne i storboxen finns små ”ingångar” till napphinkarna där de får sin mjölk. Då kan de inte stjäla från varandra när de äter och man kan se att alla dricker upp sin mjölk.

kalvboxar gruppbox napphinkar

Även hur de strukturerar upp arbetet på gården var intressant men jag ska inte tråka ut er med alla idéer jag fick, då får ni hänga här hela dagen…

När vi var klara drog vi iväg i vår lilla minibuss igen. Alla tyckte som vanligt att det var varmt och skönt i bilen, de tog av sig jackor och satt och mös.

Men inte jag förstås… Jag tog istället på mig de kläder som de andra tog av sig och satt och frös i alla fall. Brrr….

jag bilen skara växa sverige

När vi var framme vid Skara och Viking Genetics så fick jag frysa ännu mer för den första tjurvisningen var nämligen utomhus i regn och snålblåst.

Sommar, var är du???

En av de första tjurarna vi fick se var SRB-tjuren Vimur som är en av de tjurar vi seminerar med här på gården. En riktigt fin grabb!!

tjur vimur srb viking genetics skara

De visade även en Holstein-tjur här ute, tillsammans med Vimur, men jag minns inte vad han hette tyvärr.

tjurar tjur vimur skara viking genetics

Dessutom fick vi se en gammal goding… SRB-tjuren Gunnarstorp som nu är 14 år gammal. En stor och biffig sköning! Tyvärr ser han lite lustig ut på bilden för jag står upp och fotar och han står i en ”nedsänkning” så han ser ut som om han har extremt korta ben…

tjur gunnarstorp 14 år

Gunnarstorp säljs ju inte här i Sverige längre men han går på export.

Sedan fick vi gå in i stallarna och titta på de andra tjurarna. Några visades upp för oss inne i det rum där de samlar in sperman. Här är Holsteintjuren Blogg (till vänster) och hans pappa Brilon (till höger). Blogg seminerar vi också med här på gården. Det är svårt att se på bilden men Brilon var en riktig bjässe!!

tjurar blogg brilon holstein viking genetics skara

Framför Brilon ser ni den ”låtsaskossa” som de använder för att samla in sperman från tjurarna.

Dessa två var riktiga busar och därför visades de inomhus istället. Men de är ändå fantastiskt vältränade och välhanterade och jag är imponerad över hur duktiga djurskötarna är. Jag vet ju hur stolliga tjurar kan vara menar jag… (och nej, jag menar inte Bonden…) Ni minns väl min kamp med monstertjuren när jag höll på att döden dö? Läs HÄR annars.

Vi fick också en liten titt på hur det ser ut i stallet där alla tjurarna bor.

viking genetics skara tjurar tjur boxar

Alla tjurarna har en egen box och de har också en ytterdörr så de kan gå ut och lufta sig när de vill. Riktigt fint!

När vi var klara på Viking så bar det av hemåt i frysboxen till minibuss igen. Jag packade in mig i så många jackor jag kunde och sov större delen av hemresan.

Vi har haft en härlig resa och en härlig bröllopsdag – full med kossor och bönder. Perfekt med andra ord! Men trots allt, när vi körde på bilen på färjan hem till Bolmsö så kände jag allt att – borta bra men hemma bäst 🙂

 

bolmsö färgan sunnaryd

8 svar på ”Bönder, tjurar, frysboxar och fisar

  1. Alltid kul med studiebesök och se hur andra har det och få en massa idéer.

    Busiga tjurar sa du, har jag aldrig märkt, är det därför dom ska buffa på mig och stånga mig lite i häcken så fort jag vänder ryggen till tror du? 😉

    *Undrar om man kan ha en bus-tjur som husdjur?*

    • Det är det verkligen!!!
      Haha, busa får de gärna göra men när de har mord i blicken så tycker jag inte alls om dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *