Enformigt att mjölka kossor? Tillåt mig asgarva…

 

”Blir det inte enformigt att bara stå och mjölka i flera timmar”

Det är nog den vanligaste frågan jag får när det gäller att mjölka kossor. Och nej, det är inte mer enformigt än att sitta på en kontorsstol hela dagarna, eller sitta i en lastbil eller vad man nu arbetar med.

Inget mjölkpass är det andra likt… Det händer alltid olika saker, olika kossor med olika humör och egenskaper, nya som har kalvat och andra som ska ut på årets två månaders semester. (Jag ska bli kossa i mitt nästa liv!! Jag vill också ha två månaders semester varje år!!)

Vissa dagar går allt hur smidigt som helst och man får till och med lite tid över till att gosa eller ta ytterligare tvåhundrafemtioelva kossebilder.

kossa mjölkgrop spegelbild 1271

Man kanske till och med får tid till att hälsa på de andra invånarna i gropen. Vi har nämligen några grodor som haft den dåliga smaken att bosätta sig i ”avrinningsgropen” till mjölkledningen, där blaskvatten och annat äckel rinner ner.

grodor paddor mjölkgrop

Vissa dagar går allt i ett och man hinner knappt andas för kossorna ställer till det allt vad de orkar. De sparkar av maskiner, trampar loss slangar, brunstar och rider på varandra så man vips har inne 10 kossor i mjölklängan istället för 8 och får ett himla sjå att försöka backa ut dem igen.

Eller så bestämmer sig första längan för att att ”alla skiter på en gång” och då är det igång… Varenda jäkla kossa som kommer in skiter i längan så jag har fullt skå att skrapa skit hela kvällen och mjölket tar dubbelt så lång tid som det brukar.

mjölkgrop mjölkstall kossor

Har man otur får man inte bara vara mjölkerska, skitskraperska och grodpratare, man får även leka sjuksyster. Häromdagen kom en av kossorna in och ställde sig i längan och när jag vände mig mot henne så fick jag en stråle rakt i nyllet.

Jag trodde först det var mjölk men det märkte jag rätt snart att det inte var. Det var blod… Hon hade lyckats skrapa sig på benet så det stod en stråle blod rakt ut! Det ville inte alls sluta trots att jag klämde om en stund så det var bara att tvätta rent och hämta bandage och leka doktor. (det som hänger under bandaget är inte ett sår till utan blod som levrade sig medan jag höll på och bandagera.)

C360_2015-10-04-19-40-57-383

Så mitt svar är – Nej, det är inte enformigt att mjölka. Det händer saker hela tiden.

Tjillevippen på er gullvippor, nu ska jag ner och mumsa i mig Söta Svärmors köttsoppa 🙂

10 svar på ”Enformigt att mjölka kossor? Tillåt mig asgarva…

  1. Det blir aldrig enformigt med djur, ena dan går allt skitsmidigt, man mockar ur ungdjursboxen på ett tjillevipp för att nästa dag ha en busig ungtjur att freda sig från och ta ett nappatag med bara-för-att. 🙂

    Ungdjur av båda könen är asroliga att busa lite med för man vet aldrig vad dom hittar på, som att försöka välta varann och vips har man vält samtidigt och ligger där i halmen i en liten hög och asgarvar och får värsta busblicken. 😀

      • Ja verkligen, och den som påstår att djur inte har humor har aldrig umgåtts med dom på väldigt nära håll under en tid för även vuxna djur kan busa till det bara för att dom vill ha lite skoj. Synd att inte ”morgonjympa med herefordkossor” hamnade på film för där tog vi verkligen ut svängarna ibland. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *