Danmark med Viking Genetics 2014

 

DAG 1 DEL 1. VÄXA SVERIGE TOUR OCH SOFFRAMLING

Jaha. I morse var det då dags att dra iväg med Chefen på studieresa till Danmark. Jag hann sova 3 timmar i natt och sedan var det dags att kliva upp för klockan 4 skulle vi ge oss iväg mot färjan i Varberg.

Chefen hade ju hotat med att pina mig med ett enastående morgonhumör, men det hade han inte mycket för. Jag var nämligen pigg som en mört!! Det var antagligen så okristligt tidigt på morgonen så min kropp trodde att det var natt och på natten är man pigg.

Så vi rullade iväg mot Varberg och babblade hela vägen. Väl där träffade vi de andra ”Växa Sverige – resenärerna” och gick ombord på färjan. Nu hade det dock blivit morgon och min kropp sade till mig på skarpen att nu är det dags att sova. Så det gjorde jag.

Jag slängde mig på en soffa och däckade av ett par timmar. Skitskönt! Men jag sov nog lite väl skönt och glömde av var jag var någonstans… Jag låg på sidan med näsan in mot ryggstödet och skulle tydligen vända mig om i sömnen och vaknade av att jag drösade ner på golvet med en duns.

Chefen fick sig ett skratt som vanligt och en annan av våra medresenärer kunde inte sluta skratta och bad om ursäkt flera gånger att hon skrattade åt mig men hon kunde inte låta bli.

Jo… jag har hört det där förut så det är helt ok. Jag är van.

Jag tröstade mig med att gå och köpa en påse Maltesers.

maltesers big pack choklad

Fast det viktigaste var ju att köpa mig en Coca Cola. Och kan ni tänka er – DET FANNS INTE!!!! Varken i shopen eller i cafeterian! Det är ju för tusan skandal! Max hade de men ingen riktig cola så jag tjurade ihop och köpte en Loranga som jag inte alls ville ha.

Annars gick färden smärtfritt och vi kom i land i Danmark där bussen väntade för att ta oss vidare.

Men nu måste jag sluta för jag ska ner till restaurangen och käka middag. Det blir ett inlägg till senare i kväll 🙂

”Edit: det kommer i morgon förmiddag istället”

(Det grämer fortfarande chefen att han inte tog en bild på mig där jag låg på golvet och inte fattade ett dugg vad som hänt. Ibland har man tur…)

DAG 1 DEL 2. VIKING GENETICS OCH HIGH TECH SPERMA

Första besöket när vi anlände till Danmark var spermabanken.

Men var inte oroliga, det är inte jag som försöker få en bulle i ugnen utan Bondens inblandning utan det är tjursperma vi snackar om. Viking Genetics lab i Assentoft. Jag hanterar ju tjurspermastrån var och varannan dag men det var verkligen roligt att få se allt arbete som ligger bakom och få lära sig mer om hur det går till och hur galet high tech det verkligen är.

Men först så fick vi titta på några av de fina tjurarna. Här har ni VR Babylon (9-6061). Jag ska inte tråka ut er med massa detaljer om tjurarna, ni som är intresserade kan ju helt enkelt bara söka på dem.

20141125_130021

Vi fick också se VR Crone (9-6060)

20141125_130326

Och Holsteintjuren VH Reynold (9-3444).

20141125_130509

Jag vet att det inte är så bra bilder men eftersom vi inte får gå in i stallarna så fick vi se dem genom en glasruta så ni får hålla till godo med dessa bilderna.

Tjurarna töms på sperma två gånger om dagen och det är väldigt individuellt hur mycket sperma de ger. I regel ger de yngre tjurarna betydligt mindre mängd sperma än de äldre tjurarna.

Det berättades mycket och jag kan inte dra upp allt här för då tröttnar ni, men en sak som jag inte visste är att de bland annat kommit fram till att tjurar som får olivolja i maten får mer och bättre sperma och dessutom en sperma som är dugligare för könssortering. (om inte jag förstod det förfärliga danska språket fel).

Ni kan ju testa på era gubbar där ute och meddela mig om det stämmer eller inte… Nu kommer olivoljeförsäljningen helt plötsligt stiga till oanade höjder så jag borde för tusan få provision på det!

En sådan här mackapär används vid ”tömningen”:

20141125_130714

Väldigt simpelt… men funktionellt. Men här slutade det enkla. Nu ska sperman tas om hand och vi kommer till de olika avdelningarna i labbet!

20141125_131528

Sperman kontrolleras så klart och de tjurar som har riktigt bra sperma kan de även göra könssorterade doser av.

20141125_132338

20141125_133436

Här har ni de stora kvävekärlen där spermstråna förvaras för att sedan skickas iväg.

20141125_133804

En skärmbild av hur de sorterar när de gör könssorterad sperma:

20141125_133418

De kan dock inte använda samma sperma både till den sperma som ska ge tjurar och den som ska ge kvigor utan man bestämmer först om man ska välja tjurar eller kvigor och sedan sorteras den ut och den andra delen kasseras då den blir förstörd vid separeringen.

Fy vad jag förklarar dåligt men ska jag försöka mig på att förklara hela processerna med allt så blir det ett kilometerlångt inlägg och det vill ni inte läsa ändå.

Sedan blev det information i möteslokalen där de berättade mer om hur tjurarna väljs ut. Det är en lång process… Det börjar redan innan tjuren är född eftersom alla dräktigheter screenas (Finland, Sverige och Danmark). Då väljer de ut vilka tjurar de kan tänkas vara intresserade av beroende på vilka linjer och egenskaper man har i  modern och fadern. Här väljs ca 3000 tjurar ut.

När tjuren sedan är född så görs det ett genomiskt test av den innan man går vidare till nästa steg. Ca 240 st av de 3000 är nu kvar.

Ca 175 st av dem sätts igång som ungtjurar.

Av dem blir ca 25-30 st använda som GenVik plus tjur.

Endast 5-10 st av det som från början var 3000 blir utvalda som elittjurar.

Så det är en lång väg att gå…

Jag tror att vi fruntimmer ska vara glada att våra gubbar inte genomgår samma tester för då hade vi inte haft många karlar kvar att dela på. Fast… de karlar som varit kvar hade antagligen varit mycket nöjda för de hade ju haft fullt upp.

Efter besöket på Viking Genetics bar det av till första gårdsbesöket. Men det får ni veta mer om i nästa inlägg. Då blir det kossor för hela slanten och en Bondmore-smurf…

20141125_150522

Visst är jag fantastiskt söt!

DAG 1 DEL 3. KARUSELL OCH BLÖTA SKOR

På eftermiddagen var det dags för första gårdsbesöket. Vi åkte till en gård med 350 mjölkkor, lösdrift så klart och mjölkningskarusell. En otroligt fin och välskött gård och FANTASTISKT fina kossor!!

ladgård kossor holstein lösdrift strö sand

Men det första vi fick göra vara att klä ut oss. Kossorna tyckte tydligen inte om ful(l)la svenskar så istället klädde vi ut oss till smurfar och då gick det bra.

skyddskläder ladugård jag

Som tur var, det hade ju varit lite pinsamt annars, så var det inte bara jag som behövde klä ut mig utan allihop fick dra på sig smurfdräkten innan vi gick in i ladugården.

skyddskläder ladugård engångs

Danska kossor verkar vara lite överkänsliga… SÅÅ hiskeligt ful(l)la är vi väl inte???

Eller??

Något som var helt nytt för mig var att denna ladugården hade sand i liggbåsen istället för gummimattor och spån som vi har hemma hos oss.

båspall sand ladugård danmark

Helt sjukt bra för kossorna då de helt slipper skavsår och svullna haser eller knän osv. Men mindre bra för utrustning och maskiner som tar stryk av sanden…

Men av alla de 350 kor jag såg där så fanns det inte en endaste ko med ens den minsta lilla blessyr och det var fantastiskt roligt att se 🙂

kossor ladugård danmark holstein lösdrift sand strö

Jag hittade en enhörning också. Ser man på!

kossa ett horn enhörning holstein

Stora fina kalvningsboxar hade de där kossorna i lugn och ro kunde klämma ut sina sötnosar.

kalvningsbox lösdrift halm holstein

På den här gården hade de en mjölkningskarusell där det fanns plats för 50 kor.

karusell mjölkning karusell mjölkning kossor holstein ladugård

Korna går in i karusellen medan den roterar och sedan hänger man på mjölkmaskinerna efter hand korna kommer åkande och när de åkt ett varv så går de ut och ger plats för nästa i kön.

En av mina medresenärer hade en sjukt smart ide om att ifall man har bråttom så kan man ju bara sätta fart på karusellen och centrifugera ut mjölken istället. De hade ju blivit klara på nolltid!!!

Dessutom kanske de hade tyckt det var skitkul! Det hade jag gjort 🙂

Eller så hade jag mått illa och kräkts.

Antagligen det senare…

På vägen in till karusellen hittade jag en helt kolossalt nyfiken kossa!

kossa holstein nyfiken tittar ut

När hon inte lyckades se oss där uppifrån så kollade hon ner i trappen istället:

kossa nyfiken tittar fram

Här ser ni platsen där korna går ut och in ur karusellen:

kossa ladugård holstein

Chefen tyckte att jag skulle gå upp och kolla in deras kalvboxar för han hade en tanke om hur vi kunde göra på Bolmsö. Så det gjorde jag eftersom jag är extremt lydig och följsam…

kalvar storbox halm kalvar kalvboxar två och två kalvar ensamboxar

Men när vi sedan talades vid så hade jag missat just det han ville visa så vi skyndade oss upp för att titta igen innan bussen skulle gå.

Eftersom Chefen är en stolle av rang så lurade han ut mig på en genväg förbi gödselplattan… Jättesmart när det är kolmörkt, blött och bedrövligt.

Trots att vi hade plastsockar på fötterna så blev jag dyngblöt om både skor och strumpor. Så nu har jag lärt mig att aldrig lyda Chefen mer. Han är ju rent galen.

Men kalvboxarna fick jag se fast ni får ingen bild på dem för det var så mörkt.

Sedan blev det bussfärd till Golf Hotell Viborg. Jag fick egen kupe och njöt i fulla drag. Här var skitmysigt!

hotellrum golf hotel viborg hotellrum golf hotell viborg

Efter lite vila var det dags för middag på hotellet. Och mina skor var dyngsura pga en viss Chef jag känner… Så det fick bli mysstrumpor ner till den flotta restaurangen och jag kände mig sådär lite lagom fånig. Precis som vanligt med andra ord.

jag strumpor fluff

Ungefär som när jag dansade med Tony Irving iklädd onepiece.

Middagen var helt fantastiskt god!! Men jag var trött som en tok och ratade efterrätten och gick tillbaka till mitt rum.

Jag hittade rätt korridor och tog upp nyckelkortet för att kolla vilket nummer jag bodde på. Det står ju för tusan inte!!! Så det blev till att vimsa omkring och prova det i alla dörrar tills jag hittade rätt…

Men vad hittade jag inte i minibaren??!!

IMG_20141125_181433

Det här hotelllet får jädrar i mig 5 spermastrån av 5 från mig!!! Hade de haft pepsi eller max hade jag flyttat ut!

Imorgon blir det nytt gårdabesök och ett besök på lantbruksmässan Agromec.

Wohooo 😀

DAG 2 DEL 1. ROBOTAR, GETTER OCH SOOOOL!!!

Efter en kort natts sömn (eller snarare medvetslöshet) så var det dags för en ny dag full med kossor och lantbruk. Vi startade tidigt och det första jag märkte var – SOOOOL!!! Vi har haft 1 timmes sol under hela november i Växjö så nu kändes det helt fantastiskt att få se solen igen.

Så fort jag fick chansen så lapade jag sol allt vad jag orkade! Självklart iförd den obligatoriska smurfdräkten.

jag solar gård

På förmiddagen var det dags för nytt gårdsbesök. Även denna gång var det en gård med enbart Holstein-kor, här fanns 350 kor och de mjölkades med robot. Här hade inte alla korna sandbäddar utan det fanns en VIP-avdelning där det var sandbäddar:

båspall sandbädd sand kossor

De andra avdelningarna hade gummimattor som vi har här hemma.

kossor ladugård båspall

Däremot hade de en jättestor kalvningsbox där det var sandbädd:

kalvningsbox stor sand

De hade en mycket fin avdelning till kalvarna, en del ensamboxar men mestadels parboxar eller storboxar. Här får ni se lite hur det såg ut:

kalvar två kalvar storbox halm kalvar kalvhyddor kalvar kalvhydda par kalvar kalvhydda 4 st kalvar kalvboxar ensamboxar kalvar halm hydda kalv

Och en relativt nykläckt liten sötnos:

kalv liten nyfödd

På denna gården var det som sagt robotmjölkning som gällde och för er oinvigda så funkar det så att korna kan själva gå in i roboten när de känner för att bli mjölkade och där inne serveras det kraftfoder medan roboten mjölkar kossan. Om hon varit inne för många gånger så skickas hon bara ut igen och får vänta tills det blir dags. Om hon varit inne för få gånger så får man larm om det så man kan gå och påminna henne om att det faktiskt är dags att bli mjölkad.

Ungefär som Bonden ibland får påminna mig ibland att nu är det faktiskt dags för mjölkning…

Roboten tvättar först av spenarna:

robot mjölkrobot lely tvätt

Och sedan är det en laser som läser av var spenarna på kossan sitter, den har även ett inregistrat minne som minns hur kossan har sina spenar. Efter det så hänger den på mjölkningsorganen och börjar mjölka:

mjölkrobot lely mjölkning robot

Om det är mjölk som inte ska gå i tanken (till exempel råmjölk eller om kossan får medicin) så sorteras den ut och går ner i hinkar:

robot separationshinkar

På dataskärmen kan man följa mjölkningen på kossan och få all information man behöver:

robot dataskärm

Jag kan ju inte bara hålla på att fota kossor hela tiden så här får ni några bilder på hur det ser ut utanför gården också:

utsikt gården utsikt gård

gård ute gård hus ejsingkjer

Till min stora förtjusning så fanns det ännu mer djur än kossor här. Bland annat en kelsjuk hund som var som en klisterlapp på mig. Och då längtade jag lite extra efter min lilla Korvhund.

hund

De hade dessutom getter:

getter 5 st getter 2 st getter

Ett gäng hönor:

hönor

Några ulliga och gulliga kaniner:

kaniner kanin

Och självklart katter! Det hör ju till i en lagård:

katter

Men mestadels så var det så klart mina favoritdjur kossorna som dominerade <3

kossor ladugård kossor ladugård lösdrift danmark holstein

Något som man märker tydligt på de gårdarna vi besökt här är att de bygger större. Nu menar jag inte att de har fler djur utan de har stora ytor! Det är väldigt luftigt och stora ytor överallt. Det ger så klart mycket outnyttjad yta men det ger ju också bra svängrum när man jobbar där.

stora stallar

När vi var klara med vårt besök här och jag nästan ramlat på rumpan när jag försökte få av mig skyddsdräkten så drog vi vidare mot lantbruksmässan Agromec. Men det får ni veta mer om i nästa inlägg.

Tjillevippen!

DAG 2 DEL 2. AGROMEK, VACKRA KOSSOR OCH MONSTERMASKINER

Eftermiddagen spenderade vi på lantbruksmässan Agromek. Hela 8 timmar hade vi att spendera här. HELSIKE vad stort det var!!! Det var hur många hallar som helst och det var tur att Chefen var med mig för jag hade gått vilse innan jag hunnit dricka min första Cola-slurk.

Jag märkte snart att denna mässan var för danska bönder… Allt var GIGANTISKT! Maskiner som var skrattretande stora och såg ut som monster i mina ögon. Traktorerna hade däck som var större än mig. Så jag var tvungen att be Chefen ta ett kort:

agromek lantbruk mässa danmark däck jag

Det var bara det att det här var en av de första traktorerna jag såg när jag kom till mässan. Det visade ju sig dock att den inte alls var stor – om man jämför med de som kom sedan! Jädrar i min lilla låda vilka monstermaskiner!

agromek lantbruk mässa danmark traktor stor agromek lantbruk mässa danmark stor maskin

Den här bilden skickade jag till Bonden och skrev att jag visst beställt en ny traktor….

agromek lantbruk mässa danmark traktor stor jag

Varpå Bonden lade in bilden på Facebook och skrev att det tydligen livsfarligt att skicka frugan på lantbruksmässa ensam…

Det roligaste på mässan var självklart Viking Genetics avdelning där kossorna var! Jag var helt lyrisk över alla fina djur. Här är ett gäng Holstein:

agromek lantbruk mässa danmark kossa holstein juver agromek lantbruk mässa danmark kossa holstein bakifrån agromek lantbruk mässa danmark holstein kossor framifrån agromek lantbruk mässa danmark holsein kossa

Och några vackra RDM som gärna hade fått flytta hem till mig:

agromek lantbruk mässa danmark rdm kossa

Men mina absoluta favoritkor är Jersey, de är så fantastiskt fina! De ser ut som kossorna i de tecknade serierna man såg när man var liten. Typ Farmor Anka-kossor.

agromek lantbruk mässa danmark kossa jersey vacker agromek lantbruk mässa danmark kossa jersey huvudbild

Några stora maffiga kötttjurar fanns där också. Här har ni en Simmental.

agromek lantbruk mässa danmark tjur limousin

Något som används väldigt mycket i Danmark är Belgisk Blå. Tack och lov så är den förbjuden i Sverige. Det är väl en jäkla tur det…

agromek lantbruk mässa danmark tjur belgisk blå agromek lantbruk mässa danmark tjur belgisk blå nosring agromek lantbruk mässa danmark tjur belgisk blå står

De hade utställning också och det är alltid roligt att se. Här är några fina Holstein:

agromek lantbruk mässa danmark utställning holstein kossa agromek lantbruk mässa danmark utställning holsein kossa

Kossan på den sista bilden var rolig att se på. Hon gick jättesnällt och fint i bland, sedan fick hon tokspel och rusade omkring i ringen med den stackars tösen hängande efter. Sedan gick hon så fint igen. En sådan kossa hade jag varit om jag var kossa! Bara för att visa att jag EGENTLIGEN gör som jag vill men jag kan väl vara snäll ändå.

Även mina små vackra Jersey-kossor fick komma ut i ringen och visa upp sig:

agromek lantbruk mässa danmark utställning jersey kossa

Visst är de underbart vackra!!

Några andra vackra kossor som visades var dessa fantastiskt fina Röd Holstein:

agromek lantbruk mässa danmark utställning röd holstein agromek lantbruk mässa danmark utställning röd holstein vinnare agromek lantbruk mässa danmark kossor röd holstein utställning

Tycker ni att kossorna är oerhört rena och fina? Det går så klart inte att hålla dem så blanka och rena i en lagård. Men här på mässan så står det ständigt folk bakom kossorna med hinkar och fångar upp när de kissar eller bajsar, så det gäller att hålla koll:

agromek lantbruk mässa danmark kossa samlar bajs

Det går liksom inte att hålla en sådan här svans ren annars:

agromek lantbruk mässa danmark kossa holstein svans

Har ni någon gång tänkt på vad vackra mönster kossor kan ha? Om man dessutom, som här på mässan, har klippt korna så framträder mönstren ännu bättre. Kolla bara, visst ser det ut som en karta.

agromek lantbruk mässa danmark kossa mönster svart vit

Det ljusa runt det svarta är liksom det grunda vattnet runt öarna. Ok, vattnet kanske är vitt och öarna svarta, men man får väl för tusan ha lite fantasi!!

Sedan lämnade vi kossorna och gick vidare bland stora hallar med maskiner, inomgårdsutrustning och allt som har med lantbruk att göra.

Chefen lyckades fjäska till sig en öl hos en av säljarna.

agromek lantbruk mässa danmark stig öl

Om han ville ha den för att det var gott eller för att han skulle orka stå ut med mig ytterligare några timmar vet jag inte riktigt. Men han såg galet nöjd ut i alla fall.

Och jag var överlycklig – för vet ni vad jag hittade??

ROSA SPENDOPP!!!

agromek lantbruk mässa danmark rosa spendopp

Fattar ni eller??? Oj, just det, jag måste ju förklara för alla er betongbarn som är här inne och läser. Efter man mjölkat kossan så doppar eller sprayar man spenarna med ett medel som är bakteriedödande och som är mjukgörande för spenarna.

Så TÄNK om jag hade ett ROSA spendopp 😀 Alla kossorna skulle stå med rosa spenar. Då kunde jag plocka fram mina nagellack och pimpa klövarna i matchande rosa också 🙂

Shit vad fina de skulle bli!

Men det var tröttsamt att knata omkring på en mässa i 8 timmar… Man blev trött i både benen och i ryggen. Så när jag hittade massagestolar så drog jag iväg Chefen dit med språng. Han var envis först men jag lyckades få ner honom i en massagestol och satte mig själv i en annan.

agromek lantbruk mässa danmark massagefåtölj jag

Hej hopp gummisnopp vad gött det var! Jag njöt i fulla drag och ville aldrig gå därifrån. Det här var den absolut skönaste massagefåtölj jag provat någon gång. Och jag har provat många…

Den masserade inte bara ryggen och låren som de flesta gör. Den masserade även fötterna, under fötterna, armarna, händerna, vaderna och rumpan. Jag var i sjunde himlen och låg och fantiserade om att jag skulle spara ihop till en sådan här underbar manick. När jag var färdigknådad och drömt klart så frågade jag säljaren vad den kostade.

55.000 pickadoller!!!!!

Fattar ni? Det är ju helt sjukt!

Jag ska jädrar i mig starta en insamling. Rädda Bondmoran! Jag kommer inte överleva utan den där fåtöljen. Jag MÅSTE bara ha den.

Och tro det eller ej, Chefen var allt bra nöjd att jag tvingat ner honom i den där knådmaskinen för efteråt så hade vi ny energi och kroppen kändes pånyttfödd och orkade med några timmar till på mässan.

Men när vi kom tillbaka till hotellet och fått middag så var jag astrött så jag smet upp på rummet så fort jag svalt sista tuggan.

Jag ska ju trots allt orka med ytterligare två gårdsbesök i morgon.

Tjillevippen på er gullvippor!

DAG 3 DEL 1. SILVRIGA KALVAR, GRAND DANIOS OCH TRAPPRAMLING

Idag var det sista dagen i Danmark och vi hade två stycken gårdsbesök innan det var dags att bege sig hem mot gamla Svedala igen. Första gården hade 250 kor och de körde genomgående med korsningsavel (Pro-Cross) RDM – Holstein – Montbeliarde.

(Montbeliarde kommer ursprungligen från Alperna och är också en mjölkras men med mer kött och är kraftigare i kroppen än våra ”vanliga” mjölkkor. De har också mycket bra ben och juverhälsa)

Här ser ni en av korna som fanns på gården:

pro-cross montbeliarde holstein rdm korsning pro-cross montbeliarde holstein rdm korsning

Även på denna gården hade de sandbäddar till kossorna. Det såg så skönt ut så jag var lite sugen på att lägga mig och ta en tupplur en stund hos någon varm och go kossa…

20141127_084705

På denna gården hade de också mjölkningskarusell men av en annan typ än den som var på första gården vi var på (HÄR). I denna karusellen mjölkade man korna från insidan karusellen istället. Tyvärr var det inte mjökdags när vi var där så ni får bilder på en tom karusell:

20141127_092017 20141127_092031 20141127_092039

Fördelen med att stå på insidan är ju så klart att man har bättre överblick över alla korna och om någon sparkar av sig eller inte blir färdigmjölkad osv så är det inte långt att gå för att hänga på dem igen. Nackdelen är ju att man blir lite instängd och måste gå över bryggan om man ska ut och fixa något. Typ när Bonden får bråttombajs vilket händer titt som tätt…

20141127_092117

Här går korna ut och in ur karusellen.

20141127_092129

På denna gården mjölkade de 3 gånger om dagen. Klockan 05,00, kl 13,00 och kl 21,00. Jag hade garanterat paxat kvällspasset om jag jobbat på den gården, vid den tiden är jag ju liksom som piggast.

De andra gårdarna vi varit på har haft stora breda foderbord där de kör ut foder med stora fodervagnar. Denna gården hade dock en bandfoderfördelare vilket innebär att det sitter ett ”band” ovanför foderbordet som regelbundet kör ut och släpper ner nytt foder. Då kan man istället ha ett smalt foderbord:

20141127_091921

En av kossorna gav mig ett stort MUUU när jag fotade, hon kanske tyckte jag skulle frågat först om hon ville vara med på bild?

20141127_091916

Sedan gick vi till kalvarna. Även på denna gården hade de fina avdelningar till sina kalvar. De gick först i ensambox första veckan:

20141127_085339

Sedan i parboxar:

20141127_085617

20141127_090021

Så vidare till lite större boxar:

20141127_085553 20141127_090247

Jag älskar djur som inte ser ut som alla andra. De som har något som är lite originellt eller udda. Eller fult för den delen… Jag hittade till exempel en silvrig kalv som jag blev lite kär i.

20141127_085631 20141127_085641

Visst är den en sötnöt!!

Sinkorna (de som har semester från mjölkning och är på spa) gick i en enorm ”box” med halm.

20141127_090259 20141127_085756

Från utsidan:

20141127_090818

Där kunde de vila upp sig, äta och ha det bra. De sprayades med spenspray varje dag för att hålla juver och spenar mjuka och spänstiga samt motverka bakterier. Nackdelen med halm istället för sand är ju att det tillåter bakterier att växa. Sand användes annars för det mesta på de Danska gårdarna. På gott och ont…

Och kan ni tänka er – jag hittade inte bara en silvrig kalv, jag hittade en annan silvrig skönhet också. En Grand Danios!!! Jag älskar dem och det är nog min nästa hund efter Korvhunden:

20141127_090740 20141127_090746 20141127_090836

Visst är hon fiiiiin!!!! <3 Jag blev lite smått förälskad och hade helst tagit med mig henne hem. Hon var rätt så liten för att vara en GD men trevlig var hon i alla fall.

När vi var klara och jag skulle gå ut så hittade jag en silvrig kalv till fast lite större än den förra. Men den ville ABSOLUT inte vara med på bild!

20141127_092849 20141127_092812

Tillslut fick jag ge upp för annars hade nog bussen kört ifrån mig och lämnat mig med mina silvriga vänner.

Jag ska förresten ge er ett tips: Om ni är inne i ett mjölkstall och klättrar upp på bryggan till en mjölkkarusell och ska fota och visa era bloggläsare så ska ni sluta fota INNAN ni börjar gå ner för trappan igen för annars missar ni trappstegen och ramlar handlöst och väldigt ograciöst ner för trappan istället.

Det gör ont. Och man känner sig superfånig och tittar sig genast runt för att se om någon såg vad som hände. Sedan när man ser att man är ensam så tackar man sin lyckliga stjärna att ingen annan (framförallt inte Chefen) lämnat gruppen och gått tillbaka för att fota så man fick ett vittne till eländet.

Bara så ni vet.

DAG 3 DEL 2. MJÖLKROBOT, STOLLEHUNDAR OCH PLATS MELLAN BENEN

Så var det då dags för vårt sista gårdsbesök innan hemresan. Denna gården hade 480 kor och mjölkningsrobot. Dessutom hade de 500 grisar men den delen tittade vi aldrig på eftersom detta var en resa inriktad på just mjölkkor.

Fast… jag kunde ju inte låta bli att snabbt slänga upp mobilen och ta en bild när vi åkte förbi grisarna med bussen. Grisar är sjukt fina!! Fast det blev ingen sjukt fin bild…

20141127_120139

Även här hade de dessa underbara sandbäddar till kossorna.

20141127_101723 20141127_104258

Och lika fantastiskt fina djur som på de andra gårdarna vi varit på. Det är en fröjd att se vackra, välbyggda och välskötta kor!

20141127_103325 20141127_103529

Kolla bredden mellan bakbenen på denna kossan – ingen risk att juvret inte får plats där liksom…

20141127_103825

Jag berättade ju för er häromdagen om hur en mjölkningsrobot fungerar men jag kan ju faktiskt visa er en liten film också! Kossorna går ju själva in i roboten när de känner att det är dags, där får de kraftfoder medan roboten först tvättar av spenarna, sedan går en laser igång för att känna av var spenarna sitter för att sen sätta på spenkopparna. Just denna kossan var trespent så därför är det bara 3 st som hängs på.

Watch this video on YouTube.

Men det finns många fler sorters robotar i kostallen idag. En som nästan är som våra ”dammsugarrobotar”. Fast istället för att suga damm så åker den runt och sopar rent spalten. Här har den åkt och ställt sig på laddning:

20141127_103248

Jag och Chefen kollade även på en annan smart robot när vi var på mässan. Den åker fram och tillbaka på foderbordet och sopar in ensilage till korna när de hystat iväg det till fel sida foderbordet. En sådan vill jag ha!!! Tyvärr har jag ingen bild på den.

På denna gården gick även alla sinekorna på sandbäddar:

20141127_105849

De hade fantastiskt fina lösningar till kalvarna, här gick alla kalvar utomhus vilket ger friska och starka kalvar. Första veckan i ensamboxar och i parboxar:

20141127_105438

20141127_105244

Det smarta med att ha boxvagnar på hjul är ju att när man tömt dem på kalvar så är det bara att köra iväg vagnen och göra rent den på lämplig plats. Längs hela långsidan på ladugården så stod dessa vagnar.

Mitt emot hade fanns de något äldre kalvarna i små kalvhus med 7 kalvar i varje hus.

20141127_104739 20141127_104804

Där fick de gå tills de var stora nog att flyttas till den andra ladugården där de hade alla kvigorna. Så underbart fint och välskött!

Jag hade tur även på denna gården och hittade en annan fyrbening att kela med.

20141127_113209

20141127_113214

De hade två stycken likadana men just denna var helstollig och ibland fick hon värsta tok-rycket och sprang omkring som en stolla bland kossorna och sprätte sand så det yrde om det. Att kela med henne var inte helt lätt eftersom hon var kärvänlig i överkant och dessutom värsta duracellkaninen.

Men rolig var hon i alla fall 🙂

Nu var det slut på gårdsbesöken och vi satte oss i bussen och begav oss mot färjan som skulle ta oss hem till Sverige igen. Fyllda av nytänk, inspiration, dansk öl för vissa och coca cola för andra.

Om jag ville mycket innan så är det ingenting mot vad jag vill NU!

Livet är allt bra spännande 🙂

DAG 3 DEL 3. DELIKATESSER, SNOR OCH CHOKLADSPAGETTI

Jösses Amalia! Jag glömde ju berätta en sak om den sista gården vi besökte när vi var i Danmark. Förutom sina kossor och grisar så hade de en gårdsbutik där de sålde dels kött från gården men även massor med delikatesser och även hemslöjd. Jag måste bara visa lite!

Det första jag hittade när jag gick in i butiken var ”Tefilter med snor”… Öh, nej tack! Jag nöjer mig med mitt egna snor.

20141127_110547

Sedan gick jag och kollade charkavdelningen. Såååå mycket gott så jag blev genast helt vrålhungrig och hade gladeligen mumsat i mig varenda sylta, blodkorv, fläskkorv och allt som fanns där.

 20141127_110706 20141127_110713

Och jag hade tur för när jag kom in i den öppna charken så hade de provsmakning så jag mumsade korv och sylta för glatta livet. Slurp!! Syltan var fantastisk!!

20141127_110749

Köttdisken var imponerande!! Det var till och med så att jag, som är totalt urusel i köket, blev sugen på att laga mat!

20141127_110754 20141127_110819 20141127_110824

Men det finns ju någon i den här världen som VERKLIGEN har fattat att choklad faktiskt är det absolut bästa som finns (näst efter Coca Cola). För vet ni vad jag hittade?? Jo, CHOKLADSPAGETTI!!!! Fattar ni eller?

20141127_111249

Om man är komplett galen och inte gillar choklad (finns det ens sådana folk?) så fanns det söta små pastahjärtan istället.

20141127_111309

De hade mängder med såser, dressingar och vinegretter (eller vad det heter) i de mest underbara smaker!

20141127_111405

Sedan kom jag till en smakhörna igen – lyckan var gjord! Olivoljor och vinäger med hur många olika smaker som helst. Jag fastnade totalt för en olivolja med vitlök som var helt gudomlig!!

20141127_111456

Ville man köpa så fick man ta en tom flaska och tappa upp från de stora flaskorna. Gulligt!

20141127_112058

Godis fanns det i mängder så där gick jag och mös en bra stund. Synd bara att det inte var provsmakning på den avdelningen. Eller kanske tur… då hade jag väl varit kvar där än.

20141127_111524

Men de hade även hemslöjd, fast den avdelningen hastade jag över rätt snabbt, inte alls lika kul… Men visst var det fina prylar. Och nej, ingen provsmakning här heller.

20141127_110646

När vi var klara i butiken så hade bonden själv grillat korv till oss. Självklart korvar gjorda på gårdens egna grisar. Fattas bara annat. Mums mums!

20141127_113113

Men nu var det definitivt slut på resan!

Tror jag… Jag kanske kommer på något mer som jag glömt berätta om. Men den dagen den sorgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.